Caroline Hainer tipsar om fyra poddar för sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Semestertider är till för att ta det lugnt. Men det är också ett ypperligt tillfälle att förkovra sig, i alla fall i ett ämne som inte kräver särskilt mycket tankeverksamhet och som också är förklädd underhållning. Här är fyra tips.

Even the rich

Ordet ”familjedynasti” har en särskild tyngd och framkallar bilder av whiskyglas, storslagna slott och drama. Denna amerikanska podcast är lika delar skvaller som gedigna genomgångar av just familjedynastier. Klassiska sådana som Murdoch, Getty och europeiska kungahus men också moderna varianter som Beyoncé och Jay-Z.

How did this get made?

Frågan man ställer sig när man hamnar framför en fruktansvärd kalkonfilm är allt som oftast ”hur kunde den här få bli gjord?”. Sedan 2010 har man i denna podd diskuterat den ena stinkaren efter den andra, som Tango & Cash, Leprachaun: in the Hood och Super Mario Bors. Ibland får man faktiskt svar på frågan om hur filmen över huvud taget hamnade i produktionsledet, men allt som oftast är det bara underhållande snack om filmernas fantastiska uselhet.

P3ID

Varje avsnitt i denna välproducerade dokumentärserie är ett gediget porträtt av en känd person. Från kungligheter till politiker, filmstjärnor eller provokatörer. Förutom att försöka kartlägga vägen till kändisskapet har man också alltid ambitionen att sätta huvudpersonen i ett sammanhang. Alltid ambitiöst och alltid – oavsett hur mycket man trodde sig veta innan – överraskande.

Stuff you missed in history class

Alla historiskt signifikanta figurer får inte rum i historieböckerna. Denna podd hänger sig åt de som verkade i periferin, vars bidrag till historien skuffats undan eller glömts bort. Som Levi Strauss, mannen som gav världen Levi’s-jeansen eller samurajen som ledde en diplomatisk delegation till Spanien på 1600-talet. Fokus är amerikansk historia, ska tilläggas, men allmänbildande ändå. Vilken konsekvens fick det till exempel för amerikanska bönder att tomaten klassades som grönsak från att ha varit en frukt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.