Gårdagens besked att komikern Soran Ismail inte längre får medverka som programledare i P3:s Morgonpasset har väckt starka reaktioner. Anledningen är, enligt Sveriges Radio, att Soran Ismail tar tydlig ställning mot Sverigedemokraterna.
Samtidigt kommer beskedet att även Arbetarbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström stängs ute från Sveriges Radio. Nordström har varit fast medlem i panelen i programmet ”Nyhetskommissionen” i P4 Gävleborg där aktuella ämnen diskuteras. Men nu får han alltså inte längre delta i programmet.
Socialdemokratisk ledarsida
– Jag fick beskedet i går. Anledningen var att jag är chefredaktör för Arbetarbladet. P4 befarar att jag skulle kunna uppfattas som partisk av lyssnarna, säger Daniel Nordström, som samtidigt understryker att han är chefredaktör och inte redaktör för tidningens ledarsida.
Arbetarbladets ledarsida är socialdemokratisk, men den står som på andra tidningar fri från resten av redaktionen.
”Fegt och räddhågset”
Nordström tycker samtidigt att SR:s beslut är dåligt underbyggt.
– Det är deras beslut, men jag förstår det inte för fem öre. Jag tycker det är ytterst fegt och räddhågset. Och jag är väldigt fundersam över hur de ska klara av sina sändningar fram till valet. Vilken musik ska de kunna spela till exempel? Wiehe? Knappast. Refused? Nej, det går inte.
Paralleller till Ismail
Under gårdagen kom alltså beskedet att Soran Ismail inte får medverka som programledare i Morgonpasset fram till valet. Daniel Nordström konstaterar att det är ett annat fall och att det kan vara svårt att jämföra, men att det ändå finns paralleller.
– Någonstans i grunden finns det samma fega hållning på Sveriges Radio. Det är skrämmande hur illa de hanterade Soran Ismail-fallet, med extrem rädsla och feghet, säger han till SVT.
Daniel Nordström säger att P4 Gävleborg hänvisade till juristerna på radiobolaget när de meddelade honom sitt beslut.
– Det är anmärkningsvärt att låta jurister avgöra vilka gäster som är med i programmen. De besluten borde fattas av publicisterna.
SR: Handlar om balans
Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg, försvarar beslutet.
– Det handlar om att han förknippas väldigt intimt med Arbetarbladet som är länets största socialdemokratiska tidning. Han är chef och ansvarig utgivare. Det är inte förenligt att han varje eller varannan vecka är med i radion när andra chefredaktörer inte är det. Det handlar om balans, säger han till Svenska Dagbladet.
– Det är med respekt för vårt uppdrag, vår publik och vår trovärdighet.
”Svårt att se logiken”
Svenska Dagbladet-journalisten Adam Svanell är en av de som har reagerat på SR:s beslut att peta vissa profiler inför valet. Han tycker att besluten verkar för ogenomtänkta.
– Det verkar vara upp till chefen för varje program att bestämma vad som är partiskt och inte. Det är svårt att se logiken, säger Svanell och fortsätter:
– Det är tveksamt om de här personerna ens kan sägas ha tagit partipolitisk ställning. I det ena fallet är det ett antirasistiskt ställningstagande och det andra är en person som genom någon slags guilt-by-association-logik, där man anser att han bara för att han jobbar på en socialdemokratiskt tidning är socialdemokrat.
Adam Svanell tycker att man underskattar publikens förmåga att skilja på fakta och åsikter när man tar bort Soran Ismail från Morgonpasset.
Inslaget från Kulturnyheternas studio syns om du bläddrar i bildspelet.