Soran Ismail tar paus från sin tjänst som programledare i P3:s Morronpasset. Komikern kan inte arbeta under valsäsongen då han anses vara för politisk, något som väckt starka reaktioner på flera håll.
– Karantänen grundar sig i vad jag uppfattar är en godtycklig bedömning av att Soran Ismail, på grund sitt ställningstagande i förhållande till Sverigedemokraterna, bryter mot SR:s neutralitetsregler, säger Gunilla Brodrej, kulturkritiker på Expressen.
Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Radio Stockholm, gick först ut och sa att beslutet grundade sig i att Ismail exempelvis sagt att han ”vill döda Sverigedemokraterna” – uttalanden hon senare tog tillbaka.
– Det ger intryck av ett slarvigt, nyckfullt och ängsligt agerande från Sveriges Radio, säger Gunilla Brodrej.
Riskerar att bli ointressant
Gunilla Brodrej förstår inte på vilket sätt Soran Ismail skiljer sig från exempelvis Henrik Torehammar som skrivit flera ledarkrönikor på liberala GT, och som nu ska leda P3:s valbevakning. Sveriges Radios neutralitetspolicy håller inte, menar hon. Inte heller tycker hon att det är något att sträva efter.
– Det vore hemskt om SR bestod av strömlinjeformade personer som inte kan säga emot när klimatet ute i världen ser ut som det gör.
DN:s kulturchef Björn Wiman skriver i dag att han oroar sig över vilket utbud som kvarstår om man eliminerar alla som har en politisk ståndpunkt. Han får medhåll av Gunilla Brodrej.
– Då blir programmet fullständigt ointressant. Det vore hemskt om programledarna sitter där och är osäkra och ängsliga för vad de får och inte får säga.
”Som neutral är man uddlös”
Soran Ismail skriver själv i Expressen att han anser det vara obegripligt att inbilla sig att Sveriges Radio, som utgör en mängd redaktioner inom allt ifrån nyheter till familjeunderhållning, ska verka utifrån en absolut neutralitet. Han menar att man, som helt neutral, är uddlös.
Om SR ska följa sin neutralitetspolicy kan arbetsstyrkan behöva bantas nämnvärt, säger Gunilla Brodrej. Hon anser att det finns en misshushållning på Sveriges Radio när det gäller begåvade medarbetare. Genom att frysa ute personer som Soran Ismail riskerar man att tappa intressanta, tydliga avsändare som lockar lyssnare i hela landet.
– Hur blir det med Ametist Azordegan, jag kan föreställa mig att hon var i Kärrtorp, eller gänget på Min Gata – ska de också hamna i kylskåpet? Listan kan göras hur lång som helst, säger Gunilla Brodrej.
Sorans åsikter ingen nyhet för SR
Även på Twitter får SR kritik för sitt agerande. Journalisten Fredrik Virtanen skriver: ”Avstängningen av Soran Ismail bör innebära att de som får jobba kvar på SR tycker att SD är ”ett rätt okej parti med rötter i nazismen.”
”Politiskt neutral SR” ? Inte om SR stänger ut en stark röst som varnar om människors lika värde!” skriver författaren och skådespelerskan Zinat Pirzadeh.
En programledare kan självfallet inte sitta i sändning och ”vigla upp massan”, säger Gunilla Brodrej. Men hon anser att det är skillnad när det kommer till privata åsikter.
Soran Ismails konfrontation med SD:s Kent Ekeroth och Christian Westling på Sveavägen, känd för de flesta som ”Järnrörsskandalen”, fick stor uppmärksamhet sommaren 2010. Komikern har aldrig gjort någon hemlighet av sina tankar och ställning till partiet efter händelsen då de två politikerna , beväpnade med ett järnrör, kom med rasistiska tillmälen.
– Den erfarenheten delar vi alla, alla kunde se vad som hände där. Och det visste Sveriges Radio om när de anställde Soran Ismail. Jag förmodar att de ville något med det, och jag förstår faktiskt inte vad det är som ser annorlunda ut nu.
SVT söker Sveriges Radio för en kommentar.