Bild på Elon Musk i Maga-keps samt Jörgen Huitfeldt och Peter Wolodarski

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagens Nyheters Peter Wolodarski och Kvartals Jörgen Huitfeldt om att stanna kvar på X som mediebolag. Foto: TT och SVT

Chefredaktörerna oense om X: ”Plötsligt dök Musk upp i allas flöden”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har flera traditionella medier lämnat plattformen X, tidigare Twitter, efter kritik mot att det blivit allt mer politiskt under Musks ägarskap.
– Jag kan inte låta bli att replikera på att det blivit politiskt, som att det inte varit det förut, säger Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt om beslutet att stanna kvar.

Dagens Nyheter har beslutat att inte längre vara aktiva på platformen X. Chefredaktören Peter Wolodarski menar att beslutet har växt fram sedan Elon Musk tog över plattformen för 3 år sedan. I en debatt i Morgonstudion förklarar han beslutet.

– Det blev mer hatiskt och hotfullt, sedan blev det också mer politiskt när Musk själv, som ägare av X, började kampanja för Trump och använde algoritmerna för att prioritera sig själv – plötsligt dök Musk upp i allas flöden, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

”Människor kan vara grova”

En tidning som dock valt att vara kvar på X är Kvartal. För deras del är det ett kommersiellt beslut då de når ut med sin journalistik på plattformen.

– Men jag kan inte låta bli att replikera på att det skulle blivit politiskt, som att det inte varit det förut. Vi vet alla att X censurerade bort nyheten om Hunter Bidens laptop förra valrörelsen, säger Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och pekar på hur Twitters agerande diskuterades även under valrörelsen 2020.

– Det är klart att jag som Peter ser att det blivit grövre på X. Det är en del av Elon Musks tanke om yttrandefrihet. Människor kan vara grova och det kan få synas där, säger Jörgen Huitfeldt.

Tiktok mer problematiskt

Jörgen Huitfeldt tycker det är hyckleri av medier att lämna X när flera av dem fortsätter att finnas på Tiktok, som har ett kinesiskt ägarföretag.

– Att man kan vara på Tiktok och tycka det är ”hunky dory” och samtidigt klaga på X är höjden av hyckleri, säger Jörgen Huitfeldt.

Maktkoncentration

Efter valet har Elon Musk även fått roll att leda ett ”effektiviseringsdepartement” av Donald Trump. Peter Wolodarski ser det som en en olycklig koncentration av makt.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är det problematiskt när politik, näringsliv och techplattformar smälter samman, menar Peter Wolodarski.

Se hela debatten på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.