Christer Björkman: Eurovision kan förena USA

Publicerad

2002 fick Christer Björkman i uppgift att förnya Melodifestivalen efter 90-talets svaga tittarsiffror. Nu ställer han sig på scen som programledare för första gången i ett tomt Annexet i Stockholm. Sedan vill han ta Eurovision till USA.

– När tävlingen skapades var det för att förena en kontinent som förstörts av krig. De är inte långt därifrån, de är väldigt polariserade, de behöver något som förenar, säger han.

Efter 20 år lämnar Christer Björkman tjänsten som Melodifestivalens tävlingsproducent och en av de tyngsta makthavarna i musiksverige.

– Det knyter ihop säcken för mig. Vi började med ett år när vi inte hade nån aning om vad vi gjorde när vi åkte på turné och vi slutar med ett år när vi heller inte vet vad vi ska göra, säger han.

Melodifestivalen 2021

En av få som stod upp för mello

Mellan 1994 och 1999 lämnade en halv miljon tittare Melodifestivalen. Något var tvunget att ändras, antingen skulle SVT satsa mer eller satsa mindre. Dåvarande nöjeschefen Svante Stockselius valde 2002 det andra alternativet och gav den tidigare Mello-vinnaren Christer Björkman i uppdrag att hitta 32 artister som kunde uppträda och tävlingen delades upp i deltävlingar som hölls i olika svenska städer.

– Jag var en av få som stod upp för Melodifestivalen då och jag hade jobbat med ohyggligt många artister genom åren och det ville de åt tror jag, säger Christer Björkman.

”Behöver inte säga emot”

Genom åren har Christer Björkman lyckats ge Melodifestivalen ett lyft, men han har även kritiserats för att ensam ha för stor makt över tävlingen och vilka som får vara med, både bland låtskrivare och artister.

– Jag behöver inte säga emot det. Den uppfattningen kan man ju ha, men vi vet att vi genererat en massa nya karriärer, både på artist- och kompositörssidan, säger han.

USA behöver ESC

2019 meddelade Christer Björkman att nästa projekt skulle bli ett amerikanskt Eurovision – delstat mot delstat – på samma sätt som länderna tävlar mot varandra i Eurovision. I somras var den planerad till julhelgen 2021, men enligt Björkman har pandemin försatt allt i ett mer osäkert läge, men det kommer att bli av, säger han.

– När tävlingen skapades i Europa var det för att förena en trasig kontinent som hade förstörts av ett krig. De är inte långt borta därifrån just nu, de är väldigt polariserade. De behöver något som förenar och vi tror att det här kan vara det, säger Christer Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet