Dagens Nyheter har under sommaren publicerat en rad artiklar som enligt tidningen visar på säkerhetsbrister hos Sveriges Radio och dess VMA-funktion. Till följd av granskningen har myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ansvarar för VMA-systemet, gått ut med att man ser allvarligt på de uppgifter som kommit fram. I slutet av juli kallades de båda parterna till ett möte i riksdagens försvarsutskott.
Under tisdagen hölls utfrågningen.
Vad kommer hända nu?
– Det kan inte jag svara på. Vi fortsätter med att hela tiden stärka vår it-säkerhet, även den som inte är kopplad till totalförsvaret. Sen kommer vi närmast föra dialog med vår tillsynsmyndighet Länsstyrelsen, och hittar de några brister kommer vi rätta till dem, säger Cilla Benkö.
”Bra att vi blir granskade”
Cilla Benkö har hela tiden via blogginlägg och en debattartikel stått fast vid att DN:s granskning är missvisande. Hon menar att artiklarna saknat väsentliga faktauppgifter och att dessa inte rättats trots att man uppmärksammat bristerna.
– Det är bra att vi blir granskade och vi tar det på allvar. Men när vi märker att fakta som ger mer av en helhetsbild och en mer korrekt bild inte publiceras då måste vi publicera den själva.
Samtidigt har hon kritiserats för att de inte ställt upp på intervjuer och för att SR anses ha trivialiserat uppgifterna.
– Jag tror att jag hanterat det här efter bästa förmåga vilket innebär att när man som vd blir tillfrågad så ställer man sig själv frågan: är det jag som ska ta intervjun? Och det gjorde jag först. Sen kom det detaljfrågor och då tycker jag som vd att det viktigaste är att vi lämnar korrekta svar, då gjorde experterna det.
”Sveriges Radio har inga säkerhetsbrister”
I DN:s granskning framgår att de påstådda säkerhetsbristerna inte resulterat i faktiska problem, som exempelvis it-attacker, men att de bristande arbetet fortfarande utgör en risk för SR:s och Sveriges säkerhet.
– När vi nu har gått till botten med deras frågor, så kommer vi fram till samma slutsats, det har inte varit några problem. Varken historiskt eller i dag.
Så SR har inga säkerhetsbrister?
– Sveriges Radio har inga säkerhetsbrister kopplat till vår roll inom totalförsvaret, nej, säger Cilla Benkö.
Kan du sitta kvar?
– Det avgör inte jag, det avgör styrelsen. Men det är klart att jag vill sitta kvar, jag tycker det är kul och spännande att vara vd för Sveriges Radio.
I ett skriftligt uttalande till SVT uppger Sveriges Radios styrelseordförande Lennart Käll att man har fullt förtroende för vd Cilla Benkö.
”Vi har löpande fått information om det arbete vd och ledningen gör på detta område och tycker det är bra”, skriver Lennart Käll.
Se Cilla Benkö kommentera granskningen i klippet.