Cirkus och opera möts i unik föreställning. Foto: SVT

Världens första cirkusopera sätts upp i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår repetitionerna för fullt för vad som kommer bli världens första originalskrivna cirkusopera. Nycirkusorganisationen Cirkus Cirkör sätter upp föreställningen Circus Days and Nights tillsammans med Malmö opera.

Från och med slutet av maj kommer cirkustältet flyttas in på teaterscenen på Malmö Opera för en föreställning där traditionell opera kombineras med cirkusframträdanden. En för många kanske udda combo. Det är den Stockholmsbaserade och experimentella nycirkusföreningen Cirkus Cirkör som tillsammans med Malmö Opera och kompositören Philip Glass som ansvarar för denna säregna föreställning som banar väg för en helt ny genre: Cirkusoperan.

– Det här med att hoppa på brädor och hänga i snören, det tror jag kan ges en skjuts av operamusik och sång. För det är någonting overkligt med operamusik. Man sjunger allting och talar inte, och det är lika overkligt som cirkus på nåt vis, beskriver sopranen Elin Rombo, som kommer att medverka i uppsättningen.

Circus Days and Nights, var från början en diktsamling från år 2000 av författaren Robert Lax. Där författaren använder cirkusen som en metafor för människan och livets olika villkor. Men nu ska boken få nytt liv inne på Malmö Opera när den för första gången sätts upp som föreställning.

– Det finns en styrka i att vi kommer flytta in cirkustältet på scen på de allra guldigaste salongerna, säger regissören och librettisten Tilde Björfors och fortsätter: Cirkus och opera är ju båda ekvilibristiska konstformer. Operasångarna jobbar ju med sina stämband men de måste också vårda kroppen som sitt instrument.

Arbetet inför föreställningen började efter att cirkusdirektör Tilde Björfors fick reda på att den nu mera legendariska kompositören Philip Glass köpt rättigheterna till boken Circus Days and Nights. Björfors och Glass, som tidigare arbetat tillsammans med operan Satyagraha, under 2016.

– För mig är det just det där repetitiva och de små, små steg som tas och de förflyttningarna som finns i hans musik, är lite samma som när en cirkusartist förflyttar gränserna för vad man kan och inte, säger Tilde Björfors.

Circus Days and Nights kommer ha premiär den 29 maj på Malmö Opera. Men hur premiären kommer se ut, kan i nuläget ingen svara på. Efter premiären är förhoppningen att föreställningen kan åka iväg på en världsturné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.