Idag avslutades rättegången mot skribenten och debattören Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt. Cissi Wallin frias för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal efter juryns beslut. Högre rätt får inte frångå juryns bedömning.
Cissi Wallin som var på plats i rättssalen var chockad över juryns frikännande dom.
– Jag har haft en väldigt dålig magkänsla hela tiden, just för att man valt att väcka det här åtalet som är det första gången på 55 år. Jag är glad att det är över, säger hon till Kulturnyheterna.
Har dömts tidigare
2021 beslutade Justitiekanslern (JK) att väcka åtal mot skribenten och debattören Cissi Wallin för uppgifter som publiceras i hennes självbiografiska bok “Allt som var mitt – historien som inte får berättas” från 2020. Cissi Wallin har tidigare dömts för grovt förtal för att ha riktat våldtäktsanklagelser mot en namngiven person i sociala medier.
Totalt handlade åtalet om sju textstycken i boken som enligt JK framställer den berörda mannen på ett brottsligt sätt. JK hade även yrkat på att boken skulle konfiskeras, vilket hade inneburit att staten samlat in alla osålda exemplar av boken och sedan förstört dem.
Ovanligt med fällande dom
Det friande beskedet är väntat, menar juristen Ängla Eklund:
– Det är extremt ovanligt att JK väcker åtal i tryckfrihetsmål gällande grovt förtal i böcker, som i det här fallet. Så jag tror att det är många som tycker att det här utfallet var väntat.
Senast en bok dömdes för förtal var 1965, med Ing-Marie Erikssons debutroman Märit. Författaren hade missat att ändra namnet på en av sina karaktärer och på grund av det ansågs boken kunna kopplas till verkliga personer och händelser.
Den utpekade mannen har valt att inte kommentera.