I helgen hade filmen Richard Jewell, regisserad av Clint Eastwood, premiär på amerikanska biografer. Berättelsen är baserad på en verklig händelse där en säkerhetsvakt hittar den rörbomb som detonerade under Olympiaden i Atlanta 1996. Den mediala bilden av Jewell som hjälte tog dock en vändning när han blev föremål för en FBI-utredning.
Först att rapportera om detta var journalisten Kathy Scruggs. I filmen har hon sex med en FBI-agent i utbyte mot information – en uppgift som aldrig belagts i verkligheten. Scruggs familjemedlemmar, vänner, och kollegor och har varit kritiska mot tilltaget, rapporterar The Guardian.
Porträtteringen av Kathy Scruggs har väckt liv i en debatt som förts i film- och tv-branschen under flera år: Varför har alla kvinnliga journalister på film och tv sex med sina källor? Här är några fler exempel:
Fartblinda (2019)
SVT-medarbetaren Carolina Neuraths roman Fartblinda är inspirerad av hennes granskning av HQ Bank. När romanen sedermera blev tv-serie hade ett element lagts till: journalisten Bea Farkas (Julia Ragnarsson) har en relation med bankchefen Peder Rooth (Matias Varela).
– Min stora skräck är att någon ska tänka ”undrar om hon gjorde någonting med den där vd:n”. Men jag får hoppas att folk förstår skillnaden mellan det fiktiva och verkligheten, sa Neurath till TT när tv-serien hade premiär i augusti.
Sharp objects (2018)
Den alkoholiserad journalisten Camille (Amy Adams) skickas av sin redaktör på uppdrag i sin uppväxtstad där ett antal mord begåtts. Rollfiguren John Keene (Taylor John Smith) är misstänkt för ett av morden och en av Camilles källor och intervjuobjekt. Efter att ha sprungit in i varandra på en bar har de sex.
House of cards (2013 – 2018)
Zoe (Kate Mara) är ung och ambitiös och vill inget hellre än att jobba med politisk rapportering på tidningen hon arbetar på. Efter att ha blivit avsnäst av en av tidningens kvinnliga politiska reportrar blir den omedelbara plan B söka upp kongressledamoten Frank Underwood (Kevin Spacey) och ligga sig till viktig information.
Ett år med Gilmore girls (2018)
Apropå House of cards skrev New York magazine en artikel på temat Hollywoods problem med kvinnliga journalisters bristande arbetsmoral. ”Skulle Hollywood dö av att ge oss en vuxen Rory Gilmore?” frågade sig artikelförfattaren. 2018 noterade The Atlantic att inte ens präktiga Rory (Alexis Bledel) är ett undantag. I uppföljarserien Ett år med Gilmore girls har hon sex med ett intervjuobjekt: ett sci-fi-fan utklädd till en wookie.
Thank you for smoking (2005)
Nick Naylor (Aaron Eckhart) är lobbyist för ett stort tobaksbolag. Efter att ha blivit intervjuad av en kvinnlig journalist (Katie Holmes) inleder de en relation. Men förhållandet brakar samman efter ett stort avslöjande reportage om Naylor.
”Jag trodde att det jag berättade för dig samtidigt som jag var inne i dig var hemligt”, säger han besviket efter att artikeln publicerats.
Givetvis inte.