• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist tycker att Damien Hirsts ”sensationalism” börjar bli utjatad. Foto: Reuters

Konstkritikern om Damien Hirsts konstbränning: ”Har tröttnat på hans PR-trick”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske konstnären Damien Hirst bränner upp sina originalverk efter att ha sålt dem digitalt. Konstkritikern Dennis Dahlqvist är inte imponerad.

– Finns det något som är intressant är det hans förmåga att manipulera media. Själva konsten är intetsägande, säger han.

Inför sin senaste konstsamling ”The Currency” gav Damien Hirst sina intressenter två val, att köpa originalverket eller en digital NFT, Non-fungible token, som representerar det. Det senare valet skulle innebära att originalet brändes upp.

Sammanlagt har nu konstverk med ett, enligt Hirst, totalt värde på 10 miljoner pund bränts upp, skriver BBC.

Digital förflyttning

Hirst förklarar bränningen som en sorts metafor för konstens oundvikliga förflyttning till den digitala världen.

– Många människor tror att jag bränner miljoner dollar i konst men det gör jag inte. Jag färdigställer utvecklingen av de fysiska konstverken till NFT:er genom att bränna de fysiska versionerna, säger Hirst till BBC.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist håller inte med om konstens digitala förflyttning och ställer sig kritisk till vad han kallar för Hirsts ”PR-trick”.

– Jag tror inte alls att konsten kommer bli digital i framtiden. Jag tror snarare att folk kommer vilja ha konst som man kan hålla i. När allt blir mer digitalt kan konsten bli som ett ankare, säger han.

”Tröttnat på hans publicitetstunt”

Det är inte första gången Damien Hirst väcker debatt. Sedan början på 1990-talet har han varit känd som en av Storbritanniens mer kontroversiella konstnärer.

I hans utställning ”For the love of God” (2007) täckte han en människoskalle med diamanter som skulle vara världens dyraste verk. I ”The physical impossibility of death in the mind of someone living” (1991) förvarade han bland annat en tigerhaj i formaldehyd.

– Jag har tröttnat på hans PR-trick. Det är hela tiden det här uppskruvade sensationalistiska som vi kanske förknippar med engelska tabloider men nu har vi sett allting. Finns det något som är intressant är det hans förmåga att manipulera media, säger Dahlqvist och tillägger:

– Och själva konsten är helt intetsägande, små färgfläckar som kan vara vad som helst.

Hör Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist berätta mer om Damien Hirsts konstbränning i klippet ovan.

Vad är en NFT?

Att köpa en NFT, Non Fungible Token, innebär att köpa ett ägarbevis till ett digitalt konstverk. Ungefär som ett kvitto på att man äger till exempel en bild eller en film som finns på nätet. Detta görs med hjälp av blockkedjeteknik, känt som tekniken och mjukvaran bakom kryptovalutan Bitcoin.

Kända NFT:er som “Everydays: The First 5000 Days” har sålts för 69 miljoner dollar och samlingen“Bored Ape Yacht Club” för totalt omkring 500 miljoner dollar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.