NFT-samlingen av de digitala konstverken ”Bored Ape Yacht Club” har sålts för totalt 500 miljoner dollar. Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA/TT

NFT-marknaden dalar – färre investerar

Uppdaterad
Publicerad

Allt från den första tweeten till digitala apor har sålts som NFT:er för flera miljarder. Men sedan i höstas förra året har den dagliga försäljningen minskat med över 90 procent, rapporterar Wall Street Journal.

NFT:er, Non Fungible Tokens, är för vissa ett av samtidens mystiska fenomen och för andra en miljardindustri inom kryptomarknaden. 

Nu tycks NFT-investerare däremot inte vara lika köpglada då antal sålda verk har gått från 225 000 per dag till 19 000 per dag sedan september förra året. En total minskning med 92 procent, enligt Wall Street Journals citerade data från NonFungible.

Även antalet aktiva digitala kryptoplånböcker inom NFT marknaden ska ha minskat med 88 procent sedan november.

Höjda räntor minskar risktagandet  

Anledningen till marknadens nedåtkurva tros enligt Wall Street Jorunal kunna bero på att höjda räntor har lett till att färre väljer att göra spekulativa investeringar med hög risk. Sina Estavi, som köpte en NFT av den första tweeten för 2,9 miljoner dollar i mars 2021 fick exempelvis inget bud över 14 000 dollar när han ville sälja det vidare ett år senare. 

Den minskade försäljningen kan också vara en naturlig övergång från marknadens heta trendstatus till ett mer normalt läge, skriver Wall Street Journal. 

Vad är en NFT?

Att köpa en NFT, Non Fungible Token, innebär att köpa ett ägarbevis till ett digitalt konstverk. Detta görs med hjälp av blockkedjeteknik, känt som tekniken och mjukvaran bakom kryptovalutan Bitcoin.

Kända NFT:er som “Everydays: The First 5000 Days” har sålts för 69 miljoner dollar och samlingen“Bored Ape Yacht Club” för totalt omkring 500 miljoner dollar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.