Musikscenen har blivit en motståndsrörelse i krigets Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kiev har kallats för det nya Berlin för elektronisk musik. Sant eller ej har scenen blivit en viktig del i det civila motståndet mot Rysslands anfallskrig.

– De här konserterna är ett sätt för oss att demonstrera vår uthållighet, säger Vladyslav Yaremchuk, dj och talesperson för organisationen Music Saves UA.

Det är drygt ett decennium sedan den elektroniska musiken gjorde entré på den ukrainska musikscenen. Berlinscenen hade stagnerat, istället seglade Kyiv upp som räddning, med en fräschör som lockade till sig fans från hela Europa.

Därav klyschan om Kyiv som den nya Berlin. En klyscha som dj:n och musikproducenten Vladyslav Yaremchuk tar med en nypa salt.   

Han är chef för Ukrainas största musikfestival,  ”Atlas” som nu tagit paus på grund av kriget, men jobbar nu främst med organisationen Music Saves UA som samlar in pengar till  hjälpbehövande i det krigshärjade Ukraina.  

Kräsen publik 

Yeremchuk berättar om en scen som fullständig exploderade. Plötsligt ville alla göra elektronisk musik. Men med tiden har publiken också blivit kräsnare och ställer krav på originalitet hos artisterna. 

– Jag tycker att scenen har blivit mer diversifierad, hyperfixeringen vid techno är borta och har lämnat plats till en ny generation unga och  hungriga musikskapare som tagit in andra influenser – garage, drum 'n' bass t ex.  

Många har också börjat integrera de ukrainska folk- och musiktraditioner. Detta som en direkt följd av kriget. 

– Vår kultur har letat sig in i elekromusiken på ett mycket intressant sätt, säger Yeremchuk.  

Lever vidare på dansgolvet 

Elektroscenen har fått anpassa sig till de rådande omständigheterna, med elavbrott, rörelsebegränsningar nattetid och flyglarm. Men det finns klubbar som fortfarande håller öppet. Dessutom livestreamas många konserter. Sedan finns det radion, förstås som också spelar mycket elektronisk musik. 

– Det finns ett moraliskt dilemma förknippat med detta. Är det ok att ha kul?, säger Vladyslav Yaremchuk. Men fortsätter:

– Ja, det är viktigt, inte minst för att de här konserterna kan hjälpa oss att bearbeta känslor vi annars inte skulle klara av att hantera. Man är där för att försöka upprätthålla någon slags normalitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.