Moderna Dansteatern har nu för tredje gången fått kulturstöd från EU-programmet Kreativa Europa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
95 000 euro i EU-stöd till Moderna Dansteater som gått in med lika mycket pengar – ett villkor för att få vara med i det europeiska kulturutbytet. Foto: Oscar fries

Dansteatern fick drygt en miljon i stöd från EU: ”Otroligt viktigt”

Publicerad

EU:s kulturbudget är en promille av unionens totalbudget. Men det är ett tillskott som enligt deltagarna ger större konstnärligt handlingsutrymme. 25 svenska kulturaktörer deltog under förra året i 18 olika samarbetsprojekt med stöd från EU – totalt drygt 37 miljoner kronor.

– Det betyder jättemycket för den utominstitutionella dansen är underfinansierad, säger Ellen Söderhult, dansare och koreograf.

Ronja Rövardotter fick stöd till både tv- och online-innehåll – totalt 2 miljoner euro. TV-serien Tunna blåa linjen fick runt 500 000 euro per säsong – totalt 1,5 miljoner euro i produktionsstöd. Det är några exempel på kulturprojekt som beviljats stöd från EU:s kulturprogram Kreativa Europa.

Moderna Dansteatern MDT beviljades 95 000 euro får perioden 2023-2026 inom ramen för samarbetsprojektet Life Long Burning, med deltagare från 12 olika länder. Aktörerna måste själva gå in med lika mycket pengar som de får i stöd. Det är tredje gången som MDT får kulturstöd från EU.

EU-val 2024

Formerna för samarbetet kan variera från samproduktion till konferenser, residensutbyten, bland annat.

– Det betyder jättemycket med internationaliseringen, det blir mer gästspel utomlands, säger MDTs teaterchef Anna Efraimsson.

– Nu är det skört demokratiskt och kulturpolitiskt i olika delar av Europa, så det är en jättetillgång att kunna utbyta kunskap, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet