Bild på reporter som håller i valmaterial

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler kuvert än väljare och fler röster än kuvert – här är tre återkommande fel i rösträkningen. Foto: Iván Blanco

SVT avslöjar: Allvarliga fel i rösträkningen vid EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska valsystemet beskrivs som robust, men SVT:s granskning av rösträkningen i det senaste EU-valet avslöjar sprickor i systemet. I nästan hälften av de granskade distrikten går inte siffrorna ihop. Den vanligaste avvikelsen är fler röster än valkuvert.

– Den här typen av felaktigheter riskerar att skada förtroendet för valsystemet, säger John Högström, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Vid val har varje väljare en röst. För att kontrollera att varje röst bara har räknats en gång, kan man jämföra antalet avprickade väljare med antalet valkuvert och valsedlar. Om siffrorna stämmer överens, är allt korrekt.

SVT:s granskning av rösträkningen i det senaste EU-valet visar att det långt ifrån alltid är fallet. I nästan hälften av de granskade valdistrikten, 196 av 410, stämmer siffrorna inte överens. I mer än var tredje distrikt är till exempel antalet röster antingen för många eller för få i förhållande till antalet kuvert. Totalt handlar det om 213 ”fel”, vilket motsvarar närmare var tusende röst i de granskade distrikten.

EU-val 2024

– Att det blir vissa mindre fel får man räkna med, men att det var såhär mycket förvånar mig, säger statsvetaren John Högström.

Missade valsedlar

Fler röster än kuvert är den vanligaste avvikelsen, och i flera protokoll från vallokalerna förklaras skillnaden med att man troligen har missat dubbla valsedlar i kuvert. Något som innebär att det är för sent att åtgärda – Länsstyrelsen, som gör den slutliga rösträkningen, kan omöjligen veta vilka de extra valsedlarna är om de sorterats fel i vallokalen.

– Dubbla valsedlar borde upptäckas innan rösten hamnar i urnan eller när man tar ur valsedlarna ur valkuvertet, säger John Högström.

I 100 av 410 valdistrikt stämmer inte heller antalet avprickade väljare överens med antalet kuvert.

Exempel på en kommentar om missade dubbla valsedlar från ett röstprotokoll vid EU-valet. Foto: SVT

Väckarklocka för Valmyndigheten

Även om felen inte påverkat valutgången, tycker John Högström att omfattningen är oroväckande och att det borde fungera som en väckarklocka för Valmyndigheten.

– Om väljare känner att risken för fel är stor, kan det leda till att de drar sig från att gå och rösta. Så här gäller det att handla innan förtroendet för valsystemet tar skada.

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, medverkar i torsdagens Aktuellt för att svara på frågor om granskningen. Valmyndigheten har inte velat ställa upp på en intervju före denna publicering.

Rättelse: En tidigare version av denna artikel innehöll en felaktig uppgift om att antalet fel, där rösterna inte stämmer med antalet kuvert, motsvarar mer än var tusende röst. Det korrekta är att det motsvarar närmare var tusende röst.

Så gjorde vi granskningen

Vi har genomfört ett stickprov i 14 kommuner och granskat rösträkningen i kommunernas valdistrikt – 410 stycken. Det vi har tittat på är antal avprickningar i röstlängd, antal räknade kuvert och antal räknade valsedlar – både på valnatten och länsstyrelsens omräkningar. När differenser har uppstått i några eller någon av de här variablerna har vi noterat det. För valsedlarna har vi utgått från länsstyrelsens slutliga rösträkning.

De kommuner som granskats är: Borås, Falköping, Falun, Härnösand, Jokkmokk, Klippan, Landskrona, Mölndal, Ronneby, Sala, Skellefteå, Sölvesborg, Täby och Varberg.

I Sverige finns det totalt 290 kommuner och omkring 6 000 valdistrikt – granskningen är alltså på intet sätt heltäckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet