Under kalla kriget fanns en omfattande och detaljerad planering för att kunna evakuera befolkningen. Nu har pärmarna dammats av och i tre särskilt känsliga län: Kalmar, Blekinge och Gotland har övningar genomförts för första gången sedan kalla kriget.
Det handlar om teoretiska kartspel där tjänstemän från kommun, län, polis, militär, transportstyrelsen med flera samlas för att hitta lösningar. Hur flyttar man tusentals civila inför ett väntat fientligt anfall? Och vart? Och vilka ska utrymmas?
– De svaga och utsatta ska vi utrymma. Men vi klarar oss inte utan till exempel brandmän och sjukvårdspersonal, säger Henrik Larsson på MSB.
Många kommer tvingas stanna
Vid övningen i Visby hade övningsledaren valt den lilla orten Klintehamn med 1500 invånare som en hanterlig modell för att träna och hitta svagheter i planeringen. Modellen ska sedan, vid behov, kunna skalas upp.
Även om det kallas ”storskalig” utrymning kommer det aldrig att handla om varenda invånare. Många kommer att vilja – eller tvingas – stanna eftersom de krävs för att samhället ska fortsätta fungera.
De som stannar får förlita sig på skyddsrum och moderna varningssystem. I bästa fall kanske det inte heller handlar om att hela ön som måste utrymmas.
– Men det kan absolut handla om tiotusentals personer, säger Gunnar Hansson från Östra civilområdet.
”Tror inte hotbilden ligger mot färjorna”
Gotland har nästan 61 000 invånare och under sommaren tredubblas befolkningen.
Även om man räknar med att sommargotlänningarna kommer att hålla sig borta om det är fara för krig handlar det om en gigantisk transportutmaning. Och många kommer säkert att tveka inför att kliva ombord på ett fartyg om ryskt anfall står för dörren.
– Men det är trots allt mindre risk än att stanna kvar på ön, säger Gunnar Hansson. Vi tror inte heller att hotbilden ligger mot färjorna.