Syntetiska fenolära antioxidanter, så kallade SPA:er, tillsätts i plastförpackningar, kläder, och vissa livsmedel och hudvårdsprodukter för att förlänga hållbarheten.
I en ny studie från Stockholms universitet uppvisade samtliga 30 donatorer, 15 män och 15 kvinnor från Stockholm, SPA:er i blodet. Det är första gången som ämnena upptäckts hos människor inom EU.
Resultatet är oroväckande, säger Josefin Engelhardt, doktorand vid Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet och författare till studien.
– Det här är en liten studie, men en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige, säger hon.
Högre halter än PFAS
En del av ämnena hittades i samtliga individer, och halterna var lika höga, eller till och med högre, än nivåerna av de mer kända PFAS-ämnena.
– Vi kan konstatera att halterna är höga. Det vi däremot inte kan säga än är hur dessa halter faktiskt påverkar oss. Det behövs mer forskning för det.
Till skillnad från PFAS verkar de nya föroreningarna inte vara lika svåra att bryta ner. Problemet är i stället att ämnena finns överallt i vår vardag.
– Det bästa scenariot är om vi kan få till en lagstiftning på EU-nivå som förbjuder SPA:er i produkter. För då blir vi av med exponeringen nästan direkt, säger Josefin Engelhardt.
Vad krävs för att ämnena ska regleras på högre nivå?
– Vi behöver undersöka hur pass toxiska SPA:er är samt hur stor spridningen är, både bland människor och i naturen. Kan vi visa att det är ett utbrett problem borde vi kunna få till en lagstiftning relativt snabbt – om våra myndigheter vill det.
Kandidatlistan – EU:s lista över särskilt farliga ämnen
EU har en lista för särskilt farliga ämnen som kalla kandidatlistan. Om en vara innehåller över 0,1 procent av något av de listade ämnena har konsumenten rätt att få den informationen från butiken om du frågar.
Ämnen på listan innehåller minst en av tre kriterier:
– de klassas som cancerframkallande, mutagent (förändrar gener) eller reproduktionstoxiskt (påverkar förmågan att få barn).
– de betraktas som långlivat, bioackumulerande (ansamlas i kropparna på människor och djur) och toxiskt (giftigt) eller mycket långlivat och mycket bioackumulerande.
– ämnet har andra allvarliga egenskaper, exempelvis hormonstörande egenskaper.
Källa: Naturskyddsföreningen