2024 var det varmaste året i Europa som någonsin uppmätts. Jag tar det igen, för säkerhets skull. Det varmaste året som någonsin uppmätts. Europa är kontinenten där den globala uppvärmningen går snabbast i världen – dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet.
Ändå är EU:s klimatövervakningsorgans pressbriefing över Europas klimat en rätt avslagen historia. Det är svårt att hitta en nyhet efter över tio år av nästan precis samma berättelse. Men det är bedrägligt att inte reagera.
Allt mer förödande konsekvenser
För är det nåt som står klart nu, är det att även vi européer får allt svårare att hantera konsekvenserna av att vara en hotspot för klimatet. Trots att vi hör till världens rikaste länder.
Över 400 000 européer drabbades av svåra stormar och översvämningar förra året, bara i Valencia i oktober dog över 200 personer. Men bara hälften av städerna i Copernicus granskning har ännu upprättat en plan för klimatanpassning till det nya normala. Det är ändå ett stort fall framåt jämfört med tidigare.
Och rekorden fortsätter 2025 – månad efter månad, på land och till havs. Mars i år var den varmaste uppmätta hittills i Europa, och havsisen i både Arktis och Antarktis smälte rekordartat.
Ett oväntat glaciärrekord
I ett försök att hitta ljusglimtar i den här extremt varma soppan, blir jag glad när Nina Kirchner, professor i glaciologi, tar sig ner till ett redan vårlikt Nikkaluokta. Hon berättar att deras nya mätningar av rekordsmältande svenska glaciärer visar något helt annat än 2024.
Just nu är det dubbelt så mycket snö på referensglaciärerna som vanligt. Blir sommaren i nordligaste Sverige inte rekordvarm, tror hon att de faktiskt kan hämta sig en smula. Men innan jag hinner bli uppeldad över den oväntade nyheten fortsätter hon:
– Ta nu inte det till intäkt för att glaciärerna inte smälter. Det är därför det är bra att vi har mätt dem i över 80 år. Vädret varierar från år till år, men den långsiktiga trenden är tydlig – många är på väg att försvinna.
Men glaciologen Erik Huss har inte gett upp, trots ett misslyckat försök i höstas att rädda den mäktiga Kårsaglaciären, med en ullduk över snön. Innan han hann fram hade glaciärtungan redan kollapsat.
– Det här problemet är så allvarligt att det måste lyftas. Så nu växlar jag upp istället, säger han och packar noggrant – för en helt ny glaciär.