Renar är ett av djuren som kan få svårare med föda i klimatförändringarnas spår. Arkivbild. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Många fjälldjur drabbas av stigande temperaturer

Publicerad

Temperaturökningen i den svenska fjällkedjan går dubbelt så snabb som det globala snittet. Både på land och i vatten märks förändringarna, enligt en ny rapport.

Det är Naturvårdsverket som har kartlagt hur den biologiska mångfalden i Sverige påverkas av klimatförändringarna. Temperaturhöjningar, ändrade snöförhållanden och utbredning av invasiva arter är några av de saker som påverkar fjällens djur, växter och ekosystem.

I rapporten nämns bland annat ren, järv och fjällhumla som exempel på djur som får minskade livsutrymmen när klimatet ändras. I sjöar och vattendrag ändras förutsättningarna när temperaturen höjs, istäcken minskar och flöden förändras. Det kan bidra till att arter som lever i sötvatten, som röding och stormussla, påverkas negativt.

Klimatförändringar i Sverige

Mer isigt snötäcke försvårar

När vintertemperaturen stiger förväntas snötäcket i fjällmiljö bli mer isigt och kompakt vilket kan påverka både djur och växter negativt. Exempelvis försvårar det för smågnagare och för renarnas födotillgång under vinterhalvåret.

I rapporten föreslås att miljöövervakningen i Sverige ska utvecklas och bland annat mäta glaciärförändringar, skogstillstånd och förändringar i arternas utbredning. Genom att följa upp dessa skulle det gå att se trender och göra nödvändiga insatser.

”Ge arter bättre förutsättningar”

”Naturvårdsarbetet kommer få betydelse för hur väl olika arter klarar sig. Genom att stärka den biologiska mångfalden och skydda sammanhängande naturområden kan vi ge arter bättre förutsättningar att anpassa sig till ett förändrat klimat”, säger Timo Persson på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

två personer som står på fjället, en av dem pekar upp mot en fjälltopp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har trädgränsen klättrat upp längs fjällsidorna i Jämtlands län. Se när fjällekolog Lisa Öberg visar hur det ser ut på fjället Getryggen, sex mil väster om Åre. Foto: Björn B Schäfer/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet