En stor råk har varit synlig tvärs över Storsjöflaket sedan före helgen men det är inte ”godkänt” som islossning enligt de kriterier som funnits med sedan 1870.
Liten oansenlig ö
Bedömningsgrunden för Storsjöflakets isläggning och islossning är nämligen den lilla Åsön, som ligger mellan Frösön och Rödön.
– Isen ska normalt ha släppt runt Åsön för att det ska räknas och det är en liten bit kvar. Men det skulle kunna bli idag, måndag, säger Andreas Gyllenhammar, som för statistik över Storsjöns isläggning.
Kraftig vind och dålig is
Andreas berättar också att det som styr islossningen är dels den ackumulerade vinterns temperatur, som har varit varmare än normalt. Men också vädret under perioden när isen håller på att gå upp är av stor betydelse.
– Vi har nu haft en vecka med kraftiga vindar från nordväst, som har tuggat sig igenom isen, som inte var så speciellt bra kvalitet.
Rekordtidigt
Ett normalt år brukar isen på Storsjön ligga ungefär 150 dagar men Andreas Gyllenhammar tror att isen bryter upp runt Åsön inom det närmaste dygnen. Då blir det endast ca 95 dagar med is den här vintern.
Isfritt på Storsjön?
SVT: Tror du att du kommer få uppleva en vinter utan is på Storsjöflaket?
– Jag tror inte det men det finns en risk att det blir så. Vi är på ett lutande plan med antalet isdagar. Och nån gång, om klimatförändringar håller i sig, då kommer vi uppleva en isfri vinter.