Det gränsöverskridande arbetet med att rädda den utrotningshotade fjällräven har pågått i många år. Som en del i det föds sedan 2005 fjällrävsvalpar upp vid en avelsstation i Norge.
Utrustas med gps-sändare
I mitten av februari fick nio av årets valpar springa ut i friheten i Sylarna, ett fjällområde som delvis ligger i Norge och delvis i Jämtlands län.
Fem var försedda med sändare för att forskarna ska kunna samla in information om fjällrävarnas rörelsemönster, överlevnad och etablering. I oktober kommer halsbanden automatiskt lossna från valparna.
”Det är fascinerande att följa deras rörelse efter utsläppet med hjälp av gps-halsbanden. Vi ser att de har en imponerande förmåga att hitta andra fjällrävar och utfodringsstationer, som satts ut för att hjälpa fjällrävspopulationen”, skriver Craig Jackson på Norsk institutt for naturforskning (NINA) i ett mejl till SVT.
Inavel ett problem
På plats vid årets utsläpp var också Malin Larm, projektkoordinator för Felles Fjellrev vid länsstyrelsen i Jämtland.
– Först i sommar kommer det visa sig om fjällrävarna som kommit över på svensk sida stannar här, säger hon.
Då kommer fältpersonal ge sig ut för att observera vilka fjällrävar som finns runt Sylarna.
Området kring Helags och Sylarna i Jämtlands län hyser en av landets största fjällrävspopulationer, men den präglas av en hög grad av inavel.
Förflyttar sig över stora områden
De första gps-positionerna ger forskarna hopp om nya etableringar i området.
”Vi ser att fjällrävsvalparna är i stånd att förflytta sig över stora avstånd. Nu är det parningssäsong och vi hoppas att någon av rävarna kommer att etablera sig och bidra till reproduktionen till sommaren”, skriver Craig Jackson.
Bilder och intervju i videon är filmad av forskarna Craig Jackson och Kristine Ulvund vid NINA. Materialet har bearbetats av SVT.
Fjällrävsprojektet
Fjällrävsbeståndet i Norden har vuxit från 40–60 individer i början av 2000-talet till 582 vuxna individer år 2024. Stammen är dock fortfarande långt från livskraftig.
Sverige, Norge och Finland samarbetar för att rädda fjällräven, bland annat genom projektet Felles Fjellrev. Projektet har funnits i fem omgångar och har startats upp på nytt tack vare finansiering från EU Interreg Aurora. Det pågår till och med oktober 2026.
Deltar gör länsstyrelserna i de tre nordligaste länen, Stockholms universitet, WWF (Världsnaturfonden), Norsk institutt för naturforskning (NINA) och Norde arktiske universitet (UiT, Tromsö), Metsähallitus, Finland.
Källa: Länsstyrelsen, Felles fjellrev