Sverre Liliequist står med stora glasögon, mössa och jacka i en skidbacke i Duved, Åre kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare friåkningsstjärnan Sverre Liliequist förklarar varför man borde satsa på utbildningen just i Åre. Foto: Lukas Johansson/SVT

Sveriges första gymnasium för friåkning kan hamna i Åre

Publicerad

Freeski-sporten växer och 2030 kan det bli en OS-gren. Därför vill man nu starta upp en helt ny gymnasieutbildning i Åre.

Bakom ansökan står bland annat den tidigare friåkningsstjärnan Sverre Liliequist. Men hur skolan ska finansieras är inte klart.

Jämtlands gymnasium har tillsammans med Svenska skidförbundet ansökt om att få starta Sveriges första freeridegymnasium med fokus på friåkning, alltså tävlingsformen av offpiståkning. Idag finns tre gymnasieskolor i Sverige som bedriver freeride – i Malung, Vännäs och Kiruna – men de är inriktade på parkåkning och inte friåkning.

– Åredalen erbjuder ju den bästa terrängen för syftet, säger Sverre Liliequist, en av de som har drivit på för att göra en ansökan.

Finansiering saknas

Utbildningen ska drivas i Jämtlands gymnasieförbunds regi men för att utbildningen ska bli verklighet krävs det att Åre kommun går in med pengar. Drygt två miljoner förväntas det kosta att starta upp en linje med nationellt intag (NIU) och fem utbildningsplatser per år.

– Det är en spännande utbildning men med de nuvarande ekonomiska förutsättningar så har vi inte möjlighet att starta den. Kommunen för dialoger för att hitta andra finansieringslösningar, men det är inget som i nuläget är klart, säger kommunalrådet Martine Eng (S).

”Skapar utflytt”

Svenska skidförbundet som också står bakom ansökan menar att linjen är viktig utifrån flera perspektiv.

– Det är en växande sport och troligen snart i OS-programmet. Det är många lokalt som tävlar i sporten och just nu skapar det utflyttning från byn, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeski på Svenska skidförbundet.

Om ansökan går igenom kan utbildningen starta 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.