När ledande politiker i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia 2017 beslutade att ta bort en Robert E Lee-staty ledde det till stor uppståndelse. Vit maktanhängare vallfärdade till orten och protesterna urartade i stort tumult, förödelse och våld. En motdemonstrant fick sätta livet till.
Händelserna ledde till protester runtom i USA och flera monument som tolkades som referenser till slaveriet raserades.
Politiskt sprängstoff
Att resa en staty signalerar makt och blir ett sätt att skriva historia. Aktuellt i USA är bland annat statyer av general Robert E Lee som ledde sydstatstrupperna i det amerikanska inbördeskriget. En staty som då den restes betraktades av dåtidens makthavare som en hyllning av en krigshjälte ses idag av många som rasistisk, en kvarleva från slaveriets tankevärld.
Charlottesville visade vilket politiskt sprängstoff historiska statyer kan utgöra. I efterdyningarna kom fler monument i USA att falla, bland annat en staty av Thomas ”Stonewall” Jackson i Baltimore, Maryland och en staty av en sydstatssoldat i Durham, North Carolina.
Protester världen över
Debatten har figurerat på flera håll i världen, i Storbritannien, i Sydafrika och i det forna Östeuropa. På vissa håll har statyer av gamla diktatorer blivit sevärdheter, samlade i friluftsmuseumliknande skulpturparker, till exempel i Litauen och Ungern.
I samband med Black lives matter-rörelsen blossade statykontroversen upp igen, först i USA, sen bland annat i Storbritannien där en staty föreställande slavhandlaren Edward Colston sänktes ned i Bristols hamn. I Belgien gick statyer av kung Leopold II samma öde till mötes. Monument av den forne ägaren av kolonin Kongo vandaliserades och forslades bort.