nalle puh musse pigg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Lindvall, filmkritiker, om varför det är en trend att förvandla barnkaraktärer till skräckfigurer. Foto: Njutafilms/Disney/Nightmare Forge Games

Därför blir Musse Pigg och Nalle Puh skräckkaraktärer: ”Tabubrytande”

Uppdaterad
Publicerad

Musse Pigg fick allt ljus på sig då karaktären dyker upp i ett kommande skräckspel eftersom rättigheterna till figuren upphört. Men flera andra kända böcker och karaktärer har också blivit kusliga karaktärer när de släppts fria till allmänheten.

Disneys upphovsrätt för den första Musse Pigg-filmen, ”Steamboat Willie” (”Musse Pigg som Ångbåtskalle”) upphörde den 1 januari och det är därmed fritt fram att använda sig av filmmaterialet och dess karaktärer i egna produktioner.

Spelutvecklaren Nightmare Forge Games har därför gjort en egen variant av karaktären i videospelet Infestation 88, som utspelar sig 1988.

Tanken är att man som spelare ska bekämpa ett olycksbådande angrepp av klassiska karaktärer – däribland Musse Pigg.

– Det är ett gammalt fenomen då man kränker varumärken på olika sätt, säger Sebastian Lindvall, filmkritiker på DN.

Återkommande fenomen

Men det är inte första gången en känd barnkaraktär hamnar i skräckgenren när rättigheterna släpps fria.

I fjol, då upphovsrätten till första boken om Nalle Puh gick ut, förvandlades den välkända figuren till en mördarbjörn i slasherfilmen ”Winnie the Pooh: Blood and honey”. I år kommer även en uppföljare där Tiger stoppas in och återförenas med sina kamrater.

Regissören till filmerna, Rhys Frake-Waterfield, planerar även att göra liknande versioner av andra figurer som Bambi och Peter Pan när rättigheterna till dem släpps.

– Det finns något tabubrytande med något som ser barnsligt ut samtidigt som de beter sig barnförbjudet, säger Sebastian Lindvall.

Mer i klippet ovan bland annat om hur AI kan påverka hur upphovsrättsfria figurer används i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.