Bilder från X

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Lana Zand reder ut turerna kring de omdebatterade örhängena. Foto: Rebecka Haglund

Därför pratar internet om Kamala Harris örhängen

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens debatt mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris har mynnat ut i en infekterad diskussion online. Men det handlar inte om kandidaternas politik – istället om Harris smycken.

Kort efter presidentvalsdebatten sprids nu konspirationer som insinuerar att pärlörhängen som Kamala Harris bar i själva verket är trådlösa hörlurar.

Örhängena som jämförs med Harris är så kallade hörlursörhängen som utvecklats av ett techföretag. Modellen kallas NOVA H1 och sökningarna på hörlurarna har ökat markant i USA sedan debatten, enligt statistik från Google.

USA-val 2024

Det finns dock skillnader mellan hörlurarna och de örhängen Harris bar. Amerikanska medier har pekat ut dem som pärlörhängen från lyxmärket Tiffany & co.

Google varnar

Konspirationerna och det höga trycket på sökningar har lett till att Google tagit fram en informationsruta vid sökning på exempelvis ”Kamala Harris örhängen”. Rutan varnar för att sökmotorns resultat om ämnet kan ändras snabbt. Vidare tipsar sökmotorn användarna att dubbelkolla källan.

Se klippet ovan för att förstå turerna kring de omdebatterade örhängena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet