Adania Shiblis roman väcker känslor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam om vem Adania Shibli är och varför hennes roman ”En oansenlig detalj” väcker så starka känslor. Foto: SVT

Därför skjuts priset till författaren Adania Shibli upp

Publicerad

Nu på fredag skulle den palestinska författaren Adania Shibli ta emot det tyska litteraturpriset ”Liberaturpreis” på bokmässan i Frankfurt. Men efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel skjuts prisutdelningen upp på obestämd tid, enligt tyska public service-kanalen DW. 

Adania Shibli räknas som en av de mest betydande personerna inom den samtida arabiska litteraturen. Hon föddes 1974 i Galileen som är en del av Golanhöjderna. Hon har skrivit tre romaner: ”Beröring”, ”Vi är alla lika fjärran från kärleken” och ”En oansenlig detalj” som kom ut på svenska 2021.

Den sistnämnda handlar om en beduinflicka som våldtas och mördas av israeliska soldater i Negevöknen 1949. En bok som har hyllats men också anklagats för att innehålla ett antisemitistiskt narrativ. 

– Tyskland är särskilt känsligt för anklagelser om antisemitism. Den nuvarande situationen gör att man kan inte längre kan se med försoning på någonting som skildrar ett sådant här brott, det är ju ett helt autentiskt brott som skildras i romanen, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

Hör mer i klippet om vem Adania Shibli är och varför “En oansenlig detalj” väcker så starka känslor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.