• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Kristina Leon erbjuds 50 000 kronor för sin AI-avbild. Foto: Arta Tahiri

Dataspelsbolag vill köpa hennes AI-klon för all framtid

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska skådespelarfacket strejkar i protest mot dataspelföretagen som vill AI-klona skådespelare mot en engångsersättning. Svenska skådespelaren Kristina Leon har fått ett erbjudande från ett stort amerikanskt dataspelföretag.

– Det kändes både smickrande och misstänksamt att de ville ha just min avbild, säger Kristina Leon.

Kristina Leon från Växjö har arbetat som skådespelare i Storbritannien, Grekland och Sverige i över 20 år. Hon arbetar med film, tv-serier och teater, men också som röstskådespelare för tv, radio, reklam och ljudböcker. Detta är första gången som hon får ett erbjudande från ett dataspelföretag.

Kristina Leon fick två erbjudanden – ett från ett svenskt företag begränsat till ett spel och ett annat från ett stort dataspelsföretag som vill köpa rättigheterna till hennes AI-klon för evigt, som skulle kunna användas till flera spel, eller säljas vidare. Hon erbjuds 50 000 kronor för fyra timmars arbete – det är vad en skanning tar att göra.

– Jag tänker inte skriva på. Tänk om min avbild används i ett spel som jag inte vill stå bakom, säger Kristina Leon.

”Standard i USA”

Leon berättar att hon fått höra att den här sortens kontrakt är standard i USA. Det är också anledningen till den pågående strejken. Den omfattar skådespelare och andra yrkesverksamma inom film- och tv-industrin. Under tiden är många produktioner fortfarande på paus – och branschen känner av effekterna.

Facket kräver bättre löner, förbättrade arbetsvillkor och mer omfattande skydd mot användningen av AI i branschen. Förhandlingarna med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har gjort vissa framsteg, men viktiga frågor är efter åtta månaders förhandlingar fortfarande olösta.

– Jag skulle svika mina amerikanska kollegor om jag skrev på det här kontraktet, säger Kristina Leon.

Facket avråder

Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen & Film tycker att Leon gör rätt som inte skriver på.

– Om man säljer sin avbild för all framtid, vad har man då kvar? Det är som att konkurrera ut sig själv – sälja bort sitt levebröd, konstaterar han.

Dataspelsbranschen om avtalen: praktiska skäl

Per Strömbäck på branschorganisationen Dataspelsbranschen menar att avtalen har praktiska skäl.

– Om man behöver sälja spelet till ett annat förlag eller om man ska sälja hela företaget, då är det viktigt att man har alla rättigheter till allting som ingår i de spelen eller det företaget man säljer, säger han och utvecklar:

– Om man dessutom måste förhandla om med alla som har bidragit till de spelen, då blir det kanske omöjligt att göra sådana affärer.

per strömbäck dataspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Strömbäck, på branschorganisationen Dataspelsbranschen, förklara varför avtalen mellan skådespelare och datorspelsföretag ser ut som de gör. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.