Annika Norlin, Klas Östergren och Lydia Sandgren är alla nominerade till Augustpriset. I klippet berättar Lydia Sandgren om nomineringen av sin bok Samlade verk. Foto: SvD/TT

De är nominerade till Augustpriset 2020

Uppdaterad
Publicerad

Ett triangeldrama i Göteborg, en fackbok om myror och en reportagebok om kriminellt skräckvälde: årets nomineringar till Augustpriset är här. Lydia Sandgren, Nina Burton och Johanna Bäckström Lerneby är några av författarna som har chans att ta hem priset.

För två år sedan var det prat om att de nominerade var oväntade och de kallades för “skräll”. I år är majoriteten av de nominerade författarna veteraner. Bara två är debutanter i kategorin skönlitteratur: Annika Norlin och Lydia Sandgren. Sandgrens roman Samlade verk tog tio år att skriva och är en av årets stora boksnackisar.

– Det är omtumlande. Jag har blivit uppfostrad med tanken att hårt jobb lönar sig, det är väldigt skönt att det visar sig stämma, säger hon.

Bland veteranerna finns bland annat Carola Hansson med Minnestrådar och Thomas Tidholm som är nominerad för tredje gången, nu med boken Om natur, konst och människor.

Skräckvälde som styr och myror som samarbetar

Förra året var det Patrik Svensson som lärde oss allt om ålar och samtidigt tog hem priset i den facklitterära kategorin. I år är de nominerade böckerna allt från en naturskildring i essäform till en reportagebok om kriminalitet. I Familjen kartlägger journalisten Johanna Bäckström Lerneby en släkt som med skräckvälde kontrollerar stadsdelen Angered i Göteborg.

– Jag är så oerhört intresserad av det här ämnet, jag tycker själv att det är väldigt spännande med de här kulturkrockarna och sammanhangen som man ska försöka beskriva så sakligt som möjligt, säger hon.

I kategorin årets fackbok är också Nina Burton nominerad med sin bok Livets tunna väggar, där hon bland annat studerar myrors intelligens, samarbetsförmåga och individualitet.

Smärta och hjärtskärande i serieform

Att ett seriealbum nomineras hör till ovanligheten men i kategorin barn- och ungdomslitteratur har två serieromaner chans att ta hem priset. Den ena är Alma Thörns serieroman Alltid hejdå. Juryns motivering är att verket är berättat ur barnets perspektiv och skär i hjärtat och samtidigt ger en varm kram på samma gång.

Även Anders Fager och Peter Bergtings bok Kråkorna är i serieformat. I hans serieroman får läsaren möta Kim som ärver en övergiven släktgård där han får möta ett smärtsamt ursprung.

Årets Augustgala äger rum den 23 november på Konserthuset i Stockholm.

HÄR ÄR ALLA AUGUSTNOMINERADE:

Årets svenska skönlitterära bok:

Minnestrådar av Carola Hansson

Splendor av Stefan Lindberg

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Samlade verk av Lydia Sandgren

Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor av Thomas Tidholm

Renegater av Klas Östergren

Årets fackbok:

Livets tunna väggar av Nina Burton

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba 

Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt av Kristoffer Leandoer

Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg

Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Årets barn- och ungdomsbok:

Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl av Linda Bondestam

Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting

Billie, Korven och havet av Julia Hansson

Kom dagen, kom natten av Åsa Lind & Emma Virke

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson

Alltid hejdå av Alma Thörn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.