Alba August, Benjamin Inrosso och Jireel är bland de nominerade till Musikförläggarnas pris 2022. Foto: TT

De är nominerade till Musikförläggarnas pris 2022 - så förhåller sig juryn till nya regeln

Uppdaterad
Publicerad

Varje år delar Musikförläggarna ut pris till framstående upphovspersonerna inom svensk musik. Nytt för i år är att personer som är ”förövare eller gärningsmän” inte kan nomineras. En regel som Marit Woody, operativ chef och pressansavig, menar inte har påverkat årets urval.

Kategorierna är bland andra “Årets textförfattare”, “Årets kompositör”, “Årets internationella framgång” och “Årets genombrott”. 

De nominerande som kan vinna priser är LIOHN & Klahr, Alba August, Snoh Aalegra, Salem Al Fakir & Vincent Pontare, Daniela Rathana, Benjamin Ingrosso, Jacob Mühlrad och Jireel. 

Regeln om att inte nominera brottsmisstänkta  

Tidigare i år meddelade Musikförläggarna att de kommer sluta dela ut priser till upphovspersoner som “gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld.  

Enligt Marit Woody, Musikförläggarnas operativa chef och pressansvarig, har årets urval inte påverkats av den nya regeln.  

– Det är juryn som tar fram de nominerade och de är helt oberoende. De utgår från vilka verk som de tycker ska prisas och hyllas, säger hon.

Styrelsen bestämmer om något ska stoppas

Enligt Marit Woody är det Musikförläggarnas styrelse som skulle fatta det avgörande beslutet om en av de nominerade skulle vara brottsmisstänkt.

–  Om det skulle komma till deras kännedom att en nominerad har agerat oförenligt med musikförläggarnas värdegrund, säger hon.

– Alltså kränkande beteenden, sexuella trakasserier eller övergrepp, diskriminering och våld så förbehåller de sig rätten att pausa en nominering eller att inte välja att hylla en sån person. 

Hör hur Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna, förklarade den nya regeln tidigare i år i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.