Igår kväll hölls den sista terapisessionen. Ångesten över det faktum att en handfull människor äger lika mycket som halva jordens befolkning botades. På schäslongen låg Ulrika Modéen, statssekreterare på UD och hon fick sin ångest botad av SVT:s mångåriga utrikesräv Claes JB Löfgren.
– Sen uppträdde Bob Hansson och det hela slutade med att alla i publiken kramades på hans uppmaning, säger Omvärldens chefredaktör Ylva Bergman till Kulturnyheterna.
Hon har hållit i alla tre sessionerna och tycker det hela har gått bra. Ångestmolnen har lättat och den svarta hunden har lämnat Almedalen med svansen mellan benen.
”Slängde sig på schäslongen”
Veckans första seminarium handlade om yttrandefrihet. Ångesten över det faktum att hälften av världens befolkning inte har rätt att säga, läsa eller skriva vad de vill botades. På scenen delade RFSU-ordföranden Hans Linde och Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén med sig av sina våndor.
– Uddén slängde sig på schäslongen och pratade om sin ångest över att som journalist bevittnat fruktansvärda hemskheter, och över att man lämnar kvar människor i livshotande situationer när man rapporterat om dem.
– Jag tror hon blev botad, fortsätter Ylva Bergman. I alla fall blev hon bättre. Botemedlet var att finna inspirationen i allt det engagemang som ändå finns, att det är många människor på olika platser som verkligen jobbar för att förändra saker till det bättre.
Ylva Bergman nämner också terapisessionen om backlashen för kvinnors rättigheter. Där brottades Liberalernas Birgitta Ohlsson, journalisten Bilan Osman och artisten Marit Bergman med ångesten kring att färre kvinnor i världen lönearbetar och våld inom äktenskapet. Även här lyckades hoppet tränga undan ångestmolnen.
– Bilan Osman pratade till exempel om en positiv utveckling i Somalia. Att fler kvinnor har valts in i parlamentet, och att kampen mot kvinnlig könsstympning går framåt i landet.
Systerskap och snällhet
Ylva Bergmans tycker att de under Almedalsveckan hittat en bra form för att lära sig hantera världsläget utan att deppa ihop fullständigt.
– Vi har hittat en bra modell som handlar om systerskap, mer snällhet och att låta sig inspireras av alla de engagerade människor som finns som faktiskt skapar förändring. Även om deras arbete kanske inte kommer med i mediernas rapportering, så finns det där. Folk gör saker för att förbättra världsläget.
– Det botar ångesten mer än strömmade tv-serier och glass, även om det också förstås är ok ibland.