Handlingsplanen är en guldgruva för alla som är intresserade av hur konstpolitiken förs i landets 290 kommuner. Foto: TT

Konstnärernas checklista åt politikerna – så skapar man en bra konstkommun

Publicerad

Konstnärenas riksorganisation har sammanställt en checklista som lokala politiker och tjänstemän kan använda sig av för att skapa en bra konstkommun.

I en undersökning som Konstnärernas riksorganisation gjorde i våras framkom att det är stor skillnad ute i landets kommuner när det kommer till hur mycket pengar man lägger på kultur per person och år.

I dag i Almedalen presenterades sajten Årets konstkommun där man kan gå in och se hur skillnaderna ser ut mellan kommunerna.

Kulturnyheterna i Almedalen

– Det är otroligt stora skillnader, säger Sanna Svedestedt Carboo, smyckeskonstnär och vice ordförande i KRO.

– Mest beror det på de olika förutsättningarna som finns folkrik kommun mot glesbygd, småstad mot storstad och så. Men vi har tittat på vad man kan göra oberoende av förutsättningar.

Offentlig konst spelar stor roll

Hon menar att det handlar om att ta frågan om konsten i samhället på allvar. Att se att det är viktigt för hela samhället.

Varför är det viktigt?

– Av många anledningar. Till exempel för att det står i grundlagen, det står i regeringsformen att det att den enskildes kulturella välfärd är ett av tre grundläggande mål för den offentliga verksamheten.

– Men sen handlar det också om vilken värld vi vill leva i. Vilka värden vi tycker är viktiga. Där spelar den offentliga konsten en stor roll.

De kommuner som utmärker sig positivt i KRO:s undersökning gör det för att de tar konsten på allvar, menar Sanna Svedestedt Carboo.

– Det kan vara ett de följer MU-avtalet som innebär att konstnärer för avtalsenligt betalt, eller att de antagit enprocentsregeln, att en procent av byggbudgeten ska gå till offentlig utsmyckning.

– Där kan man också läsa att sju av tio kommuner saknar policy eller strategi för att garantera konstnärlig frihet, vilket ju är lite anmärkningsvärt, säger Sanna Svedestedt Carboo.

En guldgruva

På sajten finns också en handlingsplan som kommunernas politiker och tjänstemän – och alla kulturpolitiskt intresserade medborgare också för den delen –  kan ladda ner och läsa om de vill lära sig hur man blir en bra konstkommun.

– Det är en guldgruva för alla de som är intresserade av hur konstpolitiken förs i landets 290 kommuner, säger Pontur Björkman, politisk sekreterare på KRO.

– Där kan man se hur satsningar på offentlig konst ser ut, hur förutsättningarna ser ut för unga att ta del av och skapa konst ser ut och hur mycket pengar de satsar på kulturen. Där finns även checklistor till kommunerna som de kan använda för att föra en bra konstpolitik.

LÄS MER: Tre av fyra kommuner skippar en-procentsregeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen

Mer i ämnet