Jens Nielsen och Tomas Rajnai har gjort flera teateruppsättningar baserade på dokumentära intervjuer. Det var ett sådant projekt, där de intervjuade ett 60-tal pensionärer i Västmanland, som väckte idén att fler borde få möjligheten att höra sina anhöriga berätta sin livshistoria.
– Tanken är att det ska vara som ett Sommar i P1, fast med mormor, säger Tomas Rajnai.
Alla är välkomna att köpa tjänsten – men särskilt riktar företaget in sig på anhöriga till äldre, som vill få hjälp att bevara en släkting eller väns historia innan det är för sent.
– Folk har hört av sig och sagt: ”jag brukar ringa till min mormors telefonsvarare nu bara för att få höra hennes röst. Jag skulle gärna velat hört henne längre”.
Varför ska man hyra in en professionell för att ställa de här frågorna, istället för att göra det själv?
–Jag tycker absolut att man kan göra det själv. Men jag jobbar ju med det här, och ändå har det tagit mig flera år att göra det med mina egna föräldrar. Man hittar inte tid eller drar sig för det. Och ibland blir det för sent att ställa de här frågorna.
”Ett naturligt steg”
Medieanalytikern Olle Lidbom säger att vi idag är så översköljda av berättande att vi höjt kraven på vilket innehåll vi vill ta del av, samtidigt som det nu precis som alltid är ett djupt mänskligt behov att få berätta om sitt eget liv.
– Då är det ett naturligt steg att man anpassar det till den moderna tidens berättarteknik och poddar är en sådan sak som vi lägger allt mer tid på idag.
Följ med in i Tomas och Jens studio i klippet, och hör varför de nu vill sälja tjänsten att bevara människors livsöden.