Det är en ministerpost med relativt liten budget men som ändå kan få en stor roll i offentligheten. Men någon självklar kandidat till posten finns inte.
En minister som hörs
Kulturlivet längtar efter en kulturminister som syns och hörs och försvarar kulturen. En ambitiös kulturminister kan göra sig hörd som nästan ingen annan. Den personen blir på många sätt den främsta representanten för Sveriges kulturliv.
Van i yrket
Men en kulturminister måste samtidigt vara en slipad politiker för att överhuvudtaget få igenom reformer.
Kulturnyheternas rundringning pekar ut tre möjliga kandidater:
Socialdemokraternas Gunilla Carlsson har varit kulturtalesperson i två och ett halvt år men egentligen inte kommit med några nya förslag. En van politiker men framstår ändå som otydlig och kanske inte tillräckligt mycket kultur för posten.
Hon delar ut miljoner
Ett hett namn är Nisha Besara, i dag generaldirektör för Postkodlotteriets kulturstiftelse. Hon har en bakgrund som politiskt sakkunnig inom Socialdemokraterna och som chefredaktör för vänstertidningen Dagens Arena.
Besara ligger något till höger inom socialdemokratin, är inte främmande för näringslivet, men har ändå erfarenhet av att dela ut hundratals miljoner till kulturen.
Ur arbetarrörelsen
Ett annat alternativ är att satsa på en kulturbyråkrat inom arbetarrörelsen, som Folkets hus och parkers vd Calle Nathanson.
Han har visat intresse och tagit allt större plats i offentligheten som försvarare av kulturens frihet och egenvärde. Mot honom talar att han inte arbetat som politiker.
MP saknar kulturtalesperson
Miljöpartiet gjorde inför valet flera utspel på kulturområdet.
Men partiet saknar en tydlig kulturtalesperson så sannolikt lägger man inget krut på att förhandla sig till just den posten.
Hamilton visar ointresse
En het kandidat hos vadslagningsfirmorna är SVT:s avgående vd Eva Hamilton. Men det är svårt att hitta någon grund för en sådan gissning. Till Kulturnyheterna har hon sagt att hon inte har någon partitillhörighet och inte är intressad av posten.