Jan M Lundahl, fotograf, Christoffer Lindahl, fårfarmare, Johanna Azar, enhetschef på Göteborg stadsmission. Foto: Privat

De kan bli lyssnarnas sommarvärd i P1

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka åtta personer som har chans att bli lyssnarnas Sommarvärd i P1.

Kandidaterna har sållats fram bland 450 inskickade bidrag.

Utöver de ofta kända namn som får sommarprata i Sveriges Radio så får lyssnarna möjlighet att rösta på sin favorit.

– Den som blir lyssnarnas sommarvärd har en omvälvande tid framför sig. Programmen får ofta ett stort genomslag och berättelserna sprids som ringar på vattnet även långt efter sändning, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1 i ett pressmeddelande.

Omröstningen pågår fram till den 23 maj och vinnaren presenteras den 1 juni.

Kandidaterna till lyssnarnas sommarvärd 2021

Kriget på äldreboendet  Emelie Ågren, 38 år och chef inom äldreomsorgen, Västerås

Den 8 april 2020 kallades Emelie och hennes medarbetare ut i ett krig – mot ett nytt och okänt virus. Det var ett krig som skulle kosta 14 av 47 boende livet på  det äldreboende för personer med demenssjukdom där Emelie arbetade.  Det här är hennes berättelse om hur det var att, när hela världens famlade efter skyddsutrustningar och svar, hamna i frontlinjen i kriget mot Covid. 

Är det så här vi vill ha det? Christoffer Lindahl,  34 år och fårfarmare, Ånge

Varje kväll däckar han framför TV:n och är helt slut. Ska det fortsätta så här hela livet? Då bestämmer sig Christoffer, tillsammans med sin fru, för att byta sitt välbetalda kontorsjobb som bilförsäljare mot ett liv som fårfarmare. Han som inte ens har en aning om hur man kör en traktor.

Kom nu Mathilda  Mathilda Hofling, 35 år och porträtt- och bröllopsfotograf, Västerås

Hon är 13 år och männen har lurat henne att ta bilder sig själv naken. Om hon inte fortsätter att träffa dem hotar de att sända dem till familj och vänner. I många år bryts hennes självförtroende systematiskt ner av förövarna. Nu är det dags att berätta vad de gjorde mot henne som ung.

Fotona på Bruce  Jan M Lundahl, 53 år och fotograf, Mölndal 

Jan sitter och äter glass i Kungsträdgården i Stockholm när plötsligt Nils Lofgren, Bruce Springsteens gitarrist, dyker upp. ”Är det ok att visa mina bilder på dig & E Street Band?”, frågar Jan.

Det här är berättelsen om hur Jan gick från konsertbesökare till att bli husguden Bruce Springsteens turnéfotograf.

Älskade barn  Cilla Zbinden, 45 år, yogalärare, handledare i sorgebearbetning och personlig assistent, Vendelsö.

”Är det du som är Lisas mamma”  frågar rösten i luren. Ni måste komma in till sjukhuset omedelbart.

När Cillas dotter är i tonåren kommer drogerna och senare anorexian in i hennes liv. Bara 23 år gammal avlider hon i sviterna av missbruket. Det här är berättelsen om Lisa, om den hon verkligen var. Och om hennes familj. 

Operation Osavakim Helga Fossum, 75, Hunnebostrand

Kriget är över och de ryska trupperna för en natt bort hennes familj -  från Berlin, till Sovjet. Operationen kallas Osavakim med målet att lägga beslag på Tysklands vetenskapsmän och tekniska kunnande. Helga Fossum föds i krigsslutet.  Hon hinner under sin ungdom ta sig ut  från Sovjet, till forna DDR, och därifrån fly över järnridån för att till slut bli landa i Hunnebostrand.  Det är dags att berätta nu, innan det är för sent.

De är ute efter mig  John Moshi, 27 år, poet, Hässelby, Stockholm

Klockan är fyra på morgonen och John gömmer sig undan polisen  i en tunnel i Rinkeby. Han blöder och ber till Gud, om han finns, att låta honom komma undan i utbyte mot att han börjar sköta sig. Han kom undan och höll sitt löfte. Det här är Johns berättelse om sin egen resa och sin hatkärlek till orten. Och om den onda cirkel som gör att varje ny generation är mer destruktiv än den förra.  Vad kan vi göra?

På kyrktrappen, Johanna Azar, 38 år, enhetschef på Göteborg stadsmission, Göteborg

Johanna har sitt kontor bakom orgeln i samma kyrka hennes morfar en gång steg uppför trappen till för att konfirmeras. Det är pandemi och iskyla och nedstängningarna har också drabbat de hemlösas värmeställen.  Något måste göras. Nu tas beslutet att låta de hemlösa ta trappen upp till värmen. Johanna vill berätta om vad som händer de allra mest utsatta i samhället under en brinnande pandemi. Och om sin egen familjs resa genom staden.

Källa: Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.