Malou von Sivers och Sigge Eklund bildar lag i På spåret och sportjournalisten Erik Niva tävlar med konstnären Charlotte Gyllenhammar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/SVT

De tävlar i årets På spåret

Uppdaterad
Publicerad

Malou von Sivers, Sigge Eklund, Kristin Lundell, Johan Hilton, Erik Niva och Charlotte Gyllenhammar är några av de nya ansiktena som ansluter sig till den kommande säsongen av På spåret. 

När På spårets 27:e säsong börjar sändas i december är det både gamla bekanta och nya ansikten som tar plats i burnarna för att tävla om den hedervärda titeln. Två av de nya ansiktena är programledaren Malou von Sivers som slår sig ihop med författaren Sigge Eklund, känd från bland annat podden Alex & Sigge. Kristin Lundell och Johan Hilton tävlar också för första gången. Lundell är bland annat krönikör för Aftonbladet och Hilton är redaktör och teaterkritiker på Dagens nyheters kulturredaktion. Tidigare har han varit förlagschef för bokförlaget Atlas och förra året blev han nominerad till Augustpriset för boken Monstret i garderoben.

Augustprisvinnaren Bea Uusma som skrev Expeditonen: Min kärlekshistoria  gör också sin debut i På spåret. Till sin hjälp i årets säsong får hon komikern Kristoffer Appelquist som också driver podden Dödsskönt i kistan.

Flera nya tävlande

Andra debutanter i årets upplaga av  På spåret är sportjournalisten Erik Niva, känd från bland annat Aftonbladet och kommentator i Viasats sportsändningar. Han tävlar tillsammans med konstnären Charlotte Gyllenhammar. Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz är även de debutanter i programmet. Filmrecensenten Ronny Svensson och artisten Anne-Lie Rydé likaså.

Bekanta ansikten 

Förra detta partiledaren för Kristdemokraterna Göran Hägglund tog sig ända till final i förra säsongen av På spåret efter att ha tagit sig vidare genom andra chansen. Men hans medtävlande Anna Ekström som nyligen tillträdde tjänsten som gymnasie- och kunskapslyftsminister gör honom inte sällskap denna gång. I stället är det Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen och före detta socialdemokratisk politiker, som tar plats i burarna med Hägglund. 

Andra tävlande som återvänder till programmet är programledaren och konstnären Kakan Hermansson som tävlar tillsammans med sin pappa Jan Hermansson, pensionerad universitetslektor i religionspsykologi vid Lunds universitet. Fotbollsdomaren Jonas Eriksson och före detta proffsboxaren, numera kulturskribenten, Åsa Sandell gör också sin andra säsong i programmet.

Årets musikakter

I vanlig ordning kommer frågesporten pyntas med musikfrågor och några artister som gör husbandet Augustifamiljen sällskap är redan klara. First Aid Kit spelar återigen för de tävlande, men sedan är det en serie nykomlingar, åtminstone sett till programmedverkan.

Veronica Maggio gjorde sin första egna arenaspelning på Stadion i somras, men för första gången ställer hon sig på scen i På spåret-studion. Även LaGaylia Frazier, Mariam the Believer och Amanda Werne gör sitt första På spåret-framträdande.

En musikakt som redan är bekant med programmet är Niklas Strömstedt. Han har tidigare tävlat i På spåret, men denna gång är det som artist han är en del av familjeunderhållningen.

Premiär för årets säsong är fredagen 2 december.

Samtliga tävlande lag

Malou von Sivers, programledare, och Sigge Eklund, författare

Kristin Lundell, kulturjournalist, och Johan Hilton, kulturjournalist/författare

Erik Niva, sportjournalist, och Charlotte Gyllenhammar, konstnär

Kalle Lind, krönikör/programledare/författare, och Isobel Hadley-Kamptz, krönikör/författare

Bea Uusma, författare/läkare, och Kristoffer Appelquist, komiker

Ronny Svensson, filmkritiker, och Anne-Lie Rydé, artist

Kakan Hermansson, programledare/konstnär, och Jan Hermansson, pensionerad lektor i religionspsykologi

Olivia Wigzell, generaldirektör Socialstyrelsen, och Göran Hägglund, före detta minister och partiledare för KD

Jonas Eriksson, fotbollsdomare, och Åsa Sandell, före detta proffsboxare/kulturjournalist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.