Hör varför de fyra pristagarna tilldelas årets Right Livelihood-pris. Foto: Right livelihood foundation

De tilldelas Right Livelihood-priset

Uppdaterad
Publicerad

Fyra människorättskämpar från Iran, USA, Nicaragua och Belarus kommer att få årets Right Livelihood-pris.

– Genom att bekämpa institutionell diskriminering och diktaturer stärker pristagarna civilsamhället och respekten för mänskliga rättigheter, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Den fängslade iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh, medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson från USA, urfolks- och miljöaktivisten Lottie Cunningham Wren från Nicaragua och den belarusiska demokratiaktivisten Ales Bialiatski tillsammans med människorättsorganisationen Viasna får 2020 års Right Livelihood-pris.

– Årets pristagare förenas i sin kamp för jämlikhet, demokrati, rättvisa och frihet, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Nasrin Sotoudeh har försvarat flera aktivister som greps i samband med de regeringskritiska protesterna i Iran 2009. Hon har fängslats flera gånger sedan 2010 och dömdes 2019 till 38 års fängelse och 148 piskrapp för ”korruption och prostitution”.

Jobbar med minoriteter

Amerikanen Bryan Stevenson har ägnat sitt liv åt att utmana USA:s historia av rasism, skriver Right Livelihood på sin sajt. Han har grundat Equal Justice Initiative (EJI) som företräder människor som dömts till döden. Arbetet har hittills lett till frisläppande eller strafflindring för fler än 140 felaktigt dödsdömda människor.

Lottie Cunningham Wren från Nicaragua jobbar med att stärka rättigheterna för urfolk och människor med rötter i Afrika och för bättre skydd mot beväpnade nybyggare.

”Genom att använda en kombination av internationell och nationell rätt har Cunningham säkrat landrättigheter för Nicaraguas urfolk”, skriver Right Livelihood.

Digital prisutdelning

Belarusiske Ales Bialiatski grundade 1996 människorättsorganisationen Viasna med bas i Minsk. Organisationen startades för att ge stöd till politiska fångar och har dokumenterat kränkningar av mänskliga rättigheter samt bidragit till att övervaka val.

Den formella prisutdelningen kommer att ske digitalt den 3 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.