• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oppositionssupportrar har samlats framför polisens barriär vid Independence Palace, Lukasjenkos residens. Foto: AP/TT

Stora demonstrationer i Minsk – flera gripna

Uppdaterad
Publicerad

Belarusisk polis har frihetsberövat över 100 personer i samband med att mer än 100 000 människor givit sig ut på huvudstaden Minsks gator.

Det är den fjärde helgen i rad som demonstranter kräver att den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko avgår.

Röd-vita flaggor och banderoller bars av demonstranterna som möttes av kravallpoliser, vattenkanoner och kravallförstärkta piketbussar. Enligt människorättsorganisationen Viasna har minst 150 personer gripits i Minsk och på andra håll i landet under söndagen. Antalet bekräftades i princip av landets inrikesminister som enligt nyhetsbyrån Interfax sade att ”inte mindre än 100 personer gripits under söndagen”.

Gått i exil

– Lukasjenko måste bort. Varför befinner sig vår legitimt framröstade president i ett annat land? säger demonstranten Nikolaj Djatlov.

Protester i Belarus

Djatlov syftar på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som efter det omtvistade valet i augusti gått i exil i grannlandet Litauen.

Så sent som i lördags fördes även den belarusiska oppositionsaktivisten Olga Kovalkova ut ur landet efter att hon hållits fängslad och sedan hotats av myndigheterna. Hon anlände sedan till den polska huvudstaden Warszawa.

Möten i Polen

Kovalkova får under den kommande veckan sällskap av oppositionsledaren Tichanovskaja som väntas besöka Warszawa på onsdag. Under sitt besök i Polen kommer Svetlana Tichanovskaja bland annat att möta den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.

Tichanovskaja uppmanade i veckan FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot dem som gjort sig skyldiga till brott i samband med det omstridda valet i augusti. EU har sedan tidigare enats om att införa sådana sanktioner.

FAKTA: Alexander Lukasjenko

Belarus nu 65-årige president Alexander Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största del varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet 9 augusti 2020, då Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet