I Sverige bestämmer politikerna över förutsättningarna för den offentliga kulturen, men de ska inte styra över innehållet. Men de senaste åren har debatten om politisk styrning blossat upp, bland annat har regeringen anklagats för att ha påverkat de statliga museerna. Även det statliga litteraturstödet har hamnat i skottlinjen, och svenska filminstitutets krav på utbildning i jämställdhetsfrågor för att få ekonomiskt stöd har ifrågasatts.
Samtidigt har politiker kritiserat flera offentliga verk, som exempelvis den krökta flaggstången på Sergels torg och filmen Burka songs 2.0.
I debatten framgick att båda partier var helt samstämmiga i grundfrågan om att kulturpolitik inte ska handla om att styra konsten, oavsett hur konsten tar sig uttryck.
– Det är fel av politiker att gripa in och på så sätt stoppa kultur, säger Miljöpartiets kulturpolitiska talesman Niclas Malmberg och får medhåll av Liberalernas Christer Nylander.
Niclas Malmberg menar att de under den senaste mandatperioden arbetat för att förlänga armen i armlängds avstånd.
– Ta museilagen som exempel. Där man ser alla alla museer, både de regionala och de statliga, är självständiga institutioner som inte tar politiska direktiv vad det gäller uställningsverksamheten. Det var i grevens tid att vi fick igenom den här lagstiftningen, då man ser hur lokala politiker agerar mot utställningar, säger han.
Liberalernas Christer Nylander menar att kulturen spelar en viktig roll i hur debatten ser ut.
– Det är ett kraftigt verktyg, kultur och media sätter agenda för debatten på lång sikt och kontrollerar man kulturen, kontrollerar man även debatten. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att det är fritt, säger han.
– Jag ser för många politiker som sitter i olika styrelser och har åsikter om vilken konst som ska visas, säger Christer Nylander.
Se hela debatten mellan de kulturpolitiska talespersonerna Niclas Malmberg (MP) och Christer Nylander (L) i klippet nedan.