Litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström. Foto: TT

Debatten om ”kulturmannen” blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström återbesöker infekterat kulturbråk i ”Kulturmannen och andra texter”.

En av årets mest uppmärksammade kulturdebatter får nytt liv. I mars nästa år ger nämligen Ebba Witt-Brattström ut antologin ”Kulturmannen och andra texter”, som samlar texter om fenomenet.

Tidigare i år skrev Witt-Brattström en debattartikel i Dagens Nyheter om den gäckande kulturfiguren där hon hävdade att författarna Stig Larsson och Karl Ove Knausgård kommer undan med kränkande beskrivningar av unga kvinnor och ”litterär pedofili” på grund av att kulturvärlden idoliserar det manliga geniet.

Långvarigt kulturbråk

Artikeln utlöste ett infekterat och långvarigt kulturbråk där bland annat Knausgård och Larsson i sin tur anklagade Witt-Brattström för enögd tolkning av litteratur och för att förtala dem.

”Kulturmannen” har stått i centrum i svensk kulturdebatt flera gånger, och lanserades som begrepp på bred front i och med Lena Anderssons roman ”Egenmäktigt förfarande” från 2013, där huvudpersonen förälskar sig i den arrogante och självgode filmskaparen Hugo Rask.

”Patriarkal symbol”

Så vad är då en kulturman? Ebba Witt-Brattström beskriver fenomenet på följande vis i pressreleasen till den nya boken: ”högsta värdeindikator på kulturbörsen, narcissistisk sexist, symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen”.

– Men hav hopp, i den här boken samlar jag texter som belyser den briljanta och dråpliga envig som pågått för öppen ridå sedan Kassandra genomskådade den mångförslagne Odysseus, fortsätter Ebba Witt-Brattström på förlagets hemsida.

En sammanfattning om Kulturmannen-debatten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.