Foto: Sanna Lindberg/Emilia Bergmark Jimenez

Hyllat designcenter för barn i förorten tvingas stänga: Finns inga mötesplatser för kreativa barn

Uppdaterad
Publicerad

Design Lab S är unikt i sitt slag, det är en designstudio för barn som har nominerats till prestigefyllda designpriser. Men nu stängs labbet efter fem år.

– Tittar man över landet, alltifrån landsbygd till andra förorter, så finns det inte sådana här mötesplatser för barn som vill uttrycka sig kreativt, säger grundaren Samir Alj-Fält.

Varje lördag samlas barn i Skärholmen utanför Stockholm för att skapa tillsammans med professionella formgivare på designstudion Design Lab S. Labbet är formgivaren Samir Alj-Fälts hjärteprojekt och unikt i sitt slag. Han är själv uppvuxen i Skärholmen och saknade ofta en plats där han fick skapa tillsammans med likasinnade och professionella.

Sedan starten 2013 har barnen på Design Lab S bland annat drivit en butik där de sålde sådant som inte går att köpa (som besvikelse och ljusets hastighet), och nominerats till priset Årets designer. De gav under årets designvecka ut ett inredningsmagasin som utmanade perspektiven på inredningsarkitektur med titeln Skärholmen interiör, och var även precis aktuella i utställningen Normform på Arkdes. Men i slutet av februari stänger verksamheten.

– Om man som barn vill uttrycka sig kreativt så finns det inga konkreta platser som labbet här i närområdet. Och tittar man över landet, alltifrån landsbygd till andra förorter, så finns det inte sådana här mötesplatser, men det finns ju idrottshallar för sportintresserade. Det är inget vi vill ställa oss emot, men det är viktigt att också kreativiteten ges utrymme, säger Samir Alj-Fält.

Permanent behov – tillfälligt projekt

Han startade Design Lab S 2013 med stöd från Svenska postkodlotteriets kulturstiftelse. Från 2015 finansierade Allmänna Arvsfonden verksamheten för en treårsperiod. Nu är projektperioden över och Design Lab S har inte hittat någon annan ekonomisk lösning, trots att såväl politiker som designvärlden hyllar verksamheten.

– Att vi nu tvingas stänga synliggör ett problem i svensk kulturpolitik: trots att projektet uppfyller alla politiska visioner och mål, och blir ett uppskattat inslag i områden där utbudet inte alltid är så stort – så tvingas man stänga ned. Verksamheter som fyller ett permanent behov och snarare behöver utvidgas till andra delar av landet, blir tillfälliga.

Samir Alj-Fält och verksamhetsledaren Alicia Donat-Magnin har börjat tömma lokalerna och haft möten med föräldrar och barnen -kollegorna- som de är noga med att kalla dem.

– Vi har byggt upp något tillsammans och verksamheten bygger på att undersöka och hitta lösningar, så barnens reaktion var tårar, frågor och att försöka hitta på kreativa lösningar så att labbet ska finnas kvar, säger Alicia Donat-Magnin.

– Vi har nu förstått hur mycket labbet betyder för hela familjer och för barnens utveckling, föräldrarna ser värdet i det handgjorda skapandet, att undersöka och vara kreativ.

Framtidens design

Vad har er verksamhet för betydelse för designvärlden i stort?

– Om vi tittar på våra konsthögskolor, arkitektkåren och konstvärlden – de som utformar vår miljö både här och nu och i framtiden – så är det väldigt många grupper och estetiker som inte representeras där. Vi jobbar med barnen, med att upptäcka de här nya estetikerna och blivande formgivarna, säger Samir Alj-Fält.

Skärholmens stadsdelsnämnds ordförande Lorena Delgado (V) och Salar Rashid (S), ledamot i kulturnämnden, säger till lokaltidningen Södra sidan att de inte visste att designstudion ska stänga, samt att de tänker lyfta frågan i stadshuset.

Varken Samir Alj-Fält eller Alicia Donat ser hur verksamheten ska kunna fortsätta, de uppskattar att de skulle behöva ungefär 1,5 miljoner kronor per år för att kunna bedriva sin verksamhet i nuvarande form. Men Alicia Donat-Magnin hoppas att situationen ska väcka diskussion.

– Vi tror att vi inte är ensamma om att behöva stänga en uppskattad kulturverksamhet. Det behövs en diskussion om vilka modeller vi använder i kulturpolitiken. Hur kan vi göra för att slippa att fler som vi behöver stänga trots att verksamheten fungerar så optimalt som det bara går?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.