• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/TT

Oxford-professorns förslag: Samarbeta internationellt mot falska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

I en global undersökning lyfter nätanvändare fram desinformation som den största teknikrelaterade risken. Oxford-professorn Phil Howard efterlyser nu ett internationellt organ för att bekämpa falska nyheter.

I Internetstiftelsens senaste undersökning säger drygt hälften av svenska internetanvändare att de känner stor oro för att fake news i sociala medier kommer användas för att påverka valutgången. Rädslan för att vilseledas av desinformation online är ett globalt fenomen som brett ut sig de senaste åren.

Forskare vid Oxford Internet Institute har utifrån den senaste globala riskundersökningen som genomfördes i 142 länder med över 150 000 svarande (2019 World Risk Poll), studerat hur internetanvändare ser på olika risker online.

– Globalt är desinformation det man oroar sig mest för, framför risker som kreditkortsbedrägerier och ID-stöld, konstaterar professor Phil Howard som är chef för Oxford-universitetets program för demokrati och teknologi.

Kritiserar sociala medieföretagen

Han menar att sociala medier inte gjort tillräckligt för att möta problemet, och politiker har en tendens att antingen vara för långsamma att reagera eller vilja reglera för mycket. Därför tycker han det borde inrättas en motsvarighet till den internationella klimatpanelen IPCC.

– Det är en bra förebild. De organiserar experter för att identifiera vilka saker man kan vara vetenskapligt överens om, och presenterar det för makthavarna.

Den föreslagna organisationen, IPIE (Intergovernmental Panel on Information Environment), bör dock hålla sig borta från politiken, menar Howard.

– De ska inte utvärdera vad som är sant och falskt. De ska utröna när en plattform har blivit utnyttjad för att manipulera allmänheten, vilka problem som är under uppsegling och vilka företag som hanterar det väl.

”Folk ifrågasätter vad sanningen är”

I det nuvarande informationskriget kring Rysslands angrepp på Ukraina så har myndigheters tidigare hemliga uppgifter spelat en ny och viktig roll för att motverka desinformation, menar journalisten Suzanne Kelly, vid Cipher Brief, som rapporterat om amerikansk underrättelsetjänst i många år.

– Det här är det första kriget jag kan minnas där underrättelse-uppgifter offentliggjorts så snabbt, såsom USA gjorde om Moskvas intentioner under upptakten till kriget. Det är en bra strategi för att motverka desinformation. Vi lever ju i en värld där ingen tror på fakta längre, när folk hela tiden ifrågasätter vad sanningen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.