Sanningssökande algoritm jagar falska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Desinformation sprider sig snabbt på nätet och journalister kämpar för att hinna med att sålla sant från falskt. Inför presidentvalet I Frankrike lanserar en startup en AI-baserad fake news-finnare.

– Media är också offer för fake news, för när de ser att kollegorna publicerar något känner de pressen att också gå ut med nyheten snabbt. Och hinner kanske inte kolla upp den ordentligt, säger Julien Mardas, vd på Buster.ai

Hans företag har skapat en tjänst som utnyttjar artificiell intelligens som tränas att läsa som en människa skulle göra om hen letade efter argument för och emot något. Mer avancerat än en vanlig sökning på nätet, eftersom datorn måste förstå meningen i det som står för att svara på en konkret fråga. De använder sig av så kallad Machine Reading Comprehension, en språkförståelsemodell som klassificerar texten enligt teman och kategorier.

”Är massiv”

– Det handlar inte om att datorn är bättre på att skilja sant från falskt, det handlar om att den mycket snabbare kan överblicka ett stort material och hjälpa människan att hitta källorna som talar för och emot påståendet, förklarar Mardas.

Ett stort antal franska medier har också inför presidentvalet gått samman i ett faktagranskningsprojekt där man hjälps åt att gå till botten med påståenden och rykten som är tvivelaktiga. Just nu handlar det mesta om kriget.

– Desinformationen kring det är massiv i Frankrike. Intresset för presidentvalet är mycket lågt och lämnar därmed utrymme för falska nyheter kring Ukraina-kriget. Antivaxxare som tidigare spred desinformation om Covid har nu gått över till att sprida falska nyheter om ryska invasionen, de har blivit aktiva förmedlare av Kremls propaganda. Det återstår att se vem som kan dra nytta av det i presidentvalet, säger Pauline Talagrand som leder faktagranskningen vid nyhetsbyrån AFP.

Inget tvivel

Bortsett från deras 130 faktagranskade journalister över hela världen, så samarbetar 20 andra franska mediers journalister i projekt ”Désinfox”.

– Det är viktigt att vi tillsammans, oavsett mediernas i övrigt olika politiska inriktning, visar att det kring sanningen inte finns något tvivel. Att det som är fakta, det är inte upp till debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.