• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Egentligen hade jag velat säga Astrid Lindgren”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har frågat kända politiker om vem de hoppas ska få årets Nobelpris i litteratur.

När litteraturexperterna får önska nämns namn som Karl Ove Knausgård, Salman Rushdie och Annie Ernaux. När partitopparna får samma fråga blir det andra svar. Många lyfter fram kvinnliga författare.

Ebba Busch (KD) hoppas på den amerikanska författaren Jamaica Kincaid.

– Djupt mänskliga insikter lyckas hon presentera i sina romaner, säger hon.

Nooshi Dadgostar (V) ser gärna att den italienska författaren Elena Ferrante tilldelas priset.

– Hennes böcker är fantastiska, jag tänker särskilt på de unika skildringarna av kvinnlig vänskap, säger hon.

Haruki Murakami och Chimamanda Ngozi Adichie är andra favoriter hos politikerna.

Se partitopparnas svar i faktarutan nedan.

Politikernas tips:

Johan Forssell (M)

”Egentligen hade jag velat säga Astrid Lindgren, men eftersom priset inte delas ut postumt längre hade det varit roligt om Joyce Carol Oates till slut fick det. Det har talats i hur många år som helst om att hon ska få priset. Jag läste Blonde på universitet och tycker fortfarande om boken.”

Nooshi Dadgostar (V)

”Det vore kul om Elena Ferrante fick priset. Hennes böcker är fantastiska, jag tänker särskilt på de unika skildringarna av kvinnlig vänskap. Det är också mycket bra och intressanta beskrivningar av de politiska spänningarna i Italien.”

Ebba Busch (KD)

”Jamaica Kincaid skildrar mellanmänskliga relationer. Värjer sig inte för det smutsiga och trasiga utan bara skär rakt igenom vardagen/livet med all trasighet, sårbarhet och mörker och ljus som den bär med sig. Kvar står läsaren med en enkel och rak text – Kincaid har blottlagt själva livet. Och gör det gång på gång. Hon är så fruktansvärt koncis och precis i sina beskrivningar. Djupt mänskliga insikter lyckas hon presentera i sina romaner.”

Märta Stenevi (MP)

”Chimamanda Ngozi Adichie. Hon skriver insiktsfullt och allmänmänskligt utifrån två kulturer, där den afrikanska berättartraditionen på ett naturligt sätt faller in i en västerländsk kontext.”

Christer Nylander (L)

”Jag tycker det vore kul med Maryse Condé eller Margaret Atwood. Två väldigt olika författare som båda behärskar förmågan att diskutera vår tids stora frågor i skickligt byggda berättelser.”

Martin Ådahl (C)

”Fel person att fråga, sörjer fortfarande att Yourcenar och Michel Tournier aldrig fick priset, så jag är ju inte så uppdaterad. Jag kommer ge två lite tråkiga svar, kanske i nivå med Astrid Lindgren, men det är de jag tycker (utöver att Amos Oz också borde fått det).

Franzen. Han är ändå vår tids Tolstoj med stora romanbyggen och broderade karaktärer, ibland lite slängig, men trots att han inte är innovativ har han ändå förnyat den stora romanen.

Murakami. Här är jag lite mindre förtjust personligen men det är uppenbart vilket inflytande han haft. Sedan vore det ju kul med något helt oväntat som Adichie eller Colson Whitehead men det kommer ju inte ske efter 2016-2017.”

S och SD har inte svarat på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.