Johan Hilton och Victor Malm i debatt om teaterns publiktapp. Foto: SVT

Det krävs för att locka tillbaka publiken till teatrarna

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska teaterpubliken har inte hittat tillbaka till salongerna efter pandemin, det visar en genomgång som DN publicerade förra veckan.

– Publiken måste ta sitt ansvar. Man måste börja prioritera teatern om man är det minsta intresserad av konstarten i sig, säger Johan Hilton, redaktör och kritiker på DN.

Flera teaterchefer och konstnärliga ledare berättar i DN att teaterpubliken beter sig annorlunda nu jämfört med hur det var före pandemin.

– Huvudlinjen är att teatrarna har svårt att locka tillbaka publiken till salongerna, säger Johan Hilton.

Han tror att publikens förändrade beteende kan bero på att publiken vant sig vid en annan typ av kulturkonsumtion i ett läge där konkurrensen från strömningstjänster är väldigt stor.

Även Expressens kulturchef Victor Malm tror att det har skett en förändring i publikens vanor under pandemin.

– Teatrarna har ju inte kunnat konkurrera med strömningstjänsterna under pandemin och jag tror verkligen det är en vaneförändring som kan bli tuff för teatrarna att bryta om man inte gör någonting nu, säger Victor Malm.

”Publiken måste ta sitt ansvar”

Johan Hilton menar att publiken har ett stort ansvar för teatrarnas framtid.

– Teater är ingenting utan sin publik. Jag har själv tänkt tanken att ”det gör man sen”. Men publiken måste ta sitt ansvar. Man måste börja prioritera teatern om man är det minsta intresserad av konstarten i sig, säger Johan Hilton och fortsätter:

-  I läget vi befinner oss i nu är risken överhängande att inte minst de privata teatrarna riskerar att gå omkull.

Victor Malm håller delvis med om att de som är kulturintresserade har ett ansvar för att köpa teaterbiljetter men menar att teatrarna behöver bli bättre på att kommunicera varför vi borde gå på teater.

– Jag håller med om att vi borde göra bättre val vad gäller vår kulturkonsumtion och skippa den där Netflixserien lite oftare. Men teatrarna har en grannlaga kommunikationsuppgift framför sig i att börja övertyga allmänheten om att teatrarna fortsatt gör relevant konst som de flesta bör ta del av, säger Victor Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.