Se hur spelmusiken tar sig i uttryck på operan. Foto: Martin Ekelin, SVT

Svenska spelstudion Dice fyller 30 – sätter upp spelmusik på operan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska spelstudion Dice fyller 30 och firar genom att sätta upp deras samlade verk av spelmusik på Kungliga operan i Stockholm.

-En naturlig utveckling för spel, säger Andreas Morell, senior producent på Dice.

Under tre decennier har spelstudion Dice utvecklat flera spelserier och blivit en internationell aktör att räkna med. Mest framstående i katalogen är serien “Battlefield” som tagit med spelaren genom historiens och, under senare år, framtidens krig.

– Det känns fantastiskt att få fira 30, säger Andreas Morell.

Parkouräventyret “Mirror’s edge” och rymdeposen “Star wars: battlefront” har också blivit kännetecknande för studion. För att fira jubiléet tas nu musiken ur dessa spel och sätts upp på Kungliga operan i Stockholm för att framföras av hovkapellet.

– Musiken har alltid haft en central roll i vårt arbete med spel så det är naturligt och ett steg i industrins mognad att vi nu tar den till operan.

“Fint att visa bredden som finns”

Jukka Rintamäki axlar rollen som föreställningens kompositör.

Han berättar att spelmusiken gör sig bra på operascenen då den kännetecknas av att vara storslagen och inneha hjälteteman men att den skiljer sig från traditionell opera då den ofta saknar sång och ibland har elektroniska inslag.

– Jag tror att publiken kanske inte vet hur spelmusik låter eller ser ut så det ska bli fint att visa bredden som finns, säger Jukka Rintamäki.

Spelindustrin i ny roll som musikbeställare

Spelmusik framförd live har under senare år blivit vanligare och musik från spel som ”Final fantasy” och ”The last of us” har satts upp på konserthus runt om i Sverige. Men förhållandet mellan tv-spel och symfoniorkestrar har inte alltid varit givet, menar Cecilia Ekman, kulturjournalist och researcher på ”Soundtrack i P2”.

– Här kan man verkligen prata om fin- och fulkultur. Där spel historiskt sett, trots miljontals spelare världen över, inte riktigt blivit insläppta i de finkulturella rummen. Men nu börjar gapet sakta minska, säger hon.

Enligt organisationen Dataspelsbranschen ökade den svenska spelindustrins omsättning från drygt en miljard till nästan 35 miljarder kronor under 2010-talet. Vilket Ekman menar gett branschen en ny roll som musikbeställare.

– Nu finns det mer pengar att använda sig av så idag spelas spelmusiken ofta in av symfoniorkestrar i världsklass och det gör ju också steget till att sätta upp det här live mindre för musiken är redan skriven för det.

Se hur spelmusik tar sig i uttryck på operan i klippet ovan. Dice at the opera äger rum den 28 och 29 oktober på Kungliga Operan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.