– Inspirationen kom från början från min dotter som hade målat hela ansiktet med färg och sa att hon var en apa, sen gillar jag också det mänskliga uttrycket som apor kan ha, säger Maria Sandström.
Hon får näst intill dagligen köpförfrågningar på sina porträtt på apor målade med färgglad oljepastell.
Var arbetslös under pandemin
Det hela började med att Maria lämnade sin anställning som reklamregissör för att frilansa när pandemin bröt ut. Plötsligt stod hon utan jobb och inkomst.
- Och eftersom jag var pank och uttråkad hittade jag en Facebookgrupp , en kurerad konstförsäljningsgrupp kan man säga.
De första tre tavlorna med apor som Maria lade upp i gruppen blev sålda direkt och därefter fortsatte köpförfrågningarna att ramla in.
– Jag hann inte ens rita klart förrän det blev huggsexa. Jag var helt röd om kinderna: tacksam, chockad och glad.
Grundaren till gruppen vill göra det enklare att köpa konst
Jonas Frank skapade gruppen ”Köp en tavla” som Maria sålde sina apor i. Hans ambition var att skapa ett forum för icke-etablerade konstnärer och konstintresserade. Han menar att det för många kan kännas skrämmande eller svårt att ta sig in på ett fysiskt galleri.
– Jag villle verkligen ta bort de där trösklarna som kan vara inom konstvärlden. Ta bort den där bajsnödigheten. Det ska inte vara svårare att köpa en tavla än att köpa en flaska ketchup i livsmedelsbutiken, säger han.
Sedan starten i början av pandemin har gruppen vuxit fort till runt tjugo tusen medlemmar. Den är också långt ifrån det enda digitala galleriet av sin sort. I både sociala medier och på egna webbsidor har olika konstgrupper bildas för att möjliggöra en enklare konstförsäljning av originalverk online.