Dj:s i öppet brev till Konstnärsnämnden: Ta vårt jobb på allvar

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev kräver en rad yrkesverksamma dj:s att Konstnärsnämnden ändrar sina kriterier för krisstöd så att dj:s inkluderas.

– De förenklar våra jobb, tror jag. De ser oss inte som ett riktigt yrke helt enkelt, säger dj:n Gabriella Ekman. 

Pandemin har stängt ner nattlivet och därmed arbetsmarknaden för dj:s (diskjockeys), men yrkesgruppen har haft svårt att ta del av de statliga krisstöden för kulturutövare.

Nu höjer en rad yrkesverksamma dj:s rösten i ett öppet brev till Konstnärsnämnden, för att myndigheten ska ändra sina kriterier för krisstöd så att dj:s inkluderas.

Hamnar i ”övrigt”-kategorin

Enligt undertecknarna av det öppna brevet kan man i ansökningsblanketten till Konstnärsnämndens krisstöd välja att identifiera sig som komponist, musiker, musiker/komponist eller musikproducent/dirigent. När det gäller vilket instrument man använder finns över 30 olika kategorier men inget som passar för dj:s, som spelar musik med till exempel en controller, vinylspelare eller CD-spelare.

– Vi hamnar under kategorin ”övrigt”. Det känns verkligen diskriminerande och förminskande av det vi faktiskt gör för kulturscenen, säger Gabriella Ekman.

”Vi framför redan inspelad musik på nya innovativa sätt. Vi framträder med musik och skapar musikupplevelser på scen för en publik och håller igång nattlivet. DJs är en väsentlig del av landets ekonomiska infrastruktur för kulturlivet och besöksnäringen”, skriver Gabriella Ekman och tolv andra dj:s i det öppna brevet.

Konstnärsnämnden: Spelar andras musik

Konstnärsnämnden har delat ut krisstöd i olika omgångar sedan pandemins utbrott. Det finns dj:s som har fått stödpengar, men de är få, och i det nya stödpaketet ”krisstöd 3” har prioriteringen blivit ännu snävare.

– Vi har valt att prioritera de som lägger något eget konstnärligt i sitt verk, sin röst eller att man scratchar. De som ”bara” spelar andras musik blir ofta bortprioriterade, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.