Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live är kritisk till det nya regelverket. Foto: TT/Svensk live/K-Alfredsson

Kulturbranschen kan behöva betala tillbaka krispengar

Publicerad

Företagare i kulturbranschen kan behöva betala tillbaka krispengar – om de har fått både statligt omställningsstöd och krisstöd från Kulturrådet. Kommunikationen med branschen har varit under all kritik, tycker Svensk live.

Företagare i kulturbranschen har under pandemin kunnat söka både det statliga omställningsstödet som ska täcka fasta kostnader som hyror och elektricitet och Kulturrådets krisstöd för inställda och uppskjutna evenemang. I höstas beslutade regeringen om ytterligare ett krisstöd som Kulturrådet fick i uppdrag att dela ut.

Ny EU-förordning

Men Skatteverket säger nu att det senaste stödet från Kulturrådet som fördelades i december krockar med omställningsstödet. Det eftersom delar av Kulturrådets nya stöd också täcker fasta kostnader. Bakgrunden är en ny EU-förordning som började gälla i februari och som ska förhindra att dubbla stöd betalas ut.

– Har man fått stöd från Kulturrådet och sen får stöd för samma hos Skatteverket genom omställningsstödet, då kan man bli återbetalningsskyldig, säger Eva Bodén på Skatteverket. 

Riskerar återbetalning  

Konsekvensen blir att företagare som fått krisstöd från Kulturrådet under 2020 inte kan få statligt omställningsstöd i år. De som redan har fått pengar från omställningsstödet i år kan behöva betala tillbaka. Det kan handla om delar eller hela belopp.

– Stödets tak är 97 miljoner, från perioden augusti 2020 till april 2021, säger Eva Bodén. 

Skatteverket vet ännu inte hur många som kan bli återbetalningsskyldiga.

”Väldigt olyckligt”

Branschorganisationen Svensk live är kritisk till det nya regelverket och hur informationen har kommunicerats till branschen.  

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt och att informationen och kommunikationen har varit under all kritik. Det har kommit olika stöd i olika omgångar under 2020 och nu 2021. Till och med vi som är insatta eller försöker vara det har svårt att förstå hur det funkar, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.