dockteater

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se dockteaterföreställningarna ”Ariadne – A Mess” och ”Dimanche” i klippet ovan. Foto: SVT/Per Nilsson

Dockteaterfestivalen ”Pop up Puppets” har inletts

Publicerad

Den tredje upplagan av den internationella dockteaterfestivalen ”Pop up Puppets” har inletts på Kulturhuset i Stockholm. Konstformen har växt stadigt de senaste åren – inte minst för sitt sätt att ta sig an svåra ämnen genom humorn.

Dockteater har synts allt mer i Sverige de senaste åren – och efterfrågan för konstformen växer, menar Helena Nilsson, konstnärlig ledare på Marionetteatern.

– Det är en boll som verkligen är i rullning. Dockteater har en sån bredd och är ofta väldigt överraskande. Och det är uppenbart att många längtar efter att bli överraskade och få se någonting oväntat, säger Helena Nilsson.

Rör allvarliga ämnen

Festivalen ”Pop up Puppets” arrangeras av Marionetteatern i Stockholm och har under åren bjudit in dockteaterkompanier från hela världen.

Årets festivalprogram innehåller flera föreställningar som rör tunga ämnen som klimatkrisen, sorg – och det tuffa med att hitta en identitet.

Helena Nilsson menar att dockteatern som konstform är ett bra verktyg för att ta sig an de svåra frågorna.

– Det blir som ett filter emellan verkligheten och det man ska berätta, som kan vara ganska användbart många gånger. Att man kan berätta saker som kan vara svårt att berätta med en skådespelare av kött och blod. Det blir en välbehövlig distans, säger hon.

Den internationella dockteaterfestivalen Pop Up Puppets pågår 22-25 augusti på Kulturhuset Stadsteatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.