Dokudramabråk: Hur mycket får man hitta på om verkliga människor?

Uppdaterad
Publicerad

Bråk har utbrutit i Historiesverige. Anklagelser om faktafel och fiktionalisering har riktats mot TV4:s dokudrama Drottningarna. Kulturnyheterna har pratat med historieunderhållare om hur mycket man får gissa och spekulera i känslotillstånd och själsliv.

TV4:s Drottningarna har skapat historiebråk med Erik XIV fru Karin Månsdotter i stormens mitt. Redaktionen har i blogginlägg och artiklar anklagats för faktafel och ärekränkning. Något kanalen tillbakavisar.

– Det är ett helt felaktigt påstående. Genom att använda oss av ett tiotal olika historiker och forskare skildrar vi olika drottningars historia, säger Mia Lindqvist, programchef, till Aftonbladet.

Men vid sidan av faktadebatten har kritiken också handlat om hur man fiktionaliserar sedan länge döda människors själsliv: vad de tänkte och kände. Hur stor rätt kan man ta sig när det gäller att leva sig in i någons psyke för att dramatisera en verklig händelse eller människa?

Kontroversiell bok om Haijby-affären

Författarna och advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelsson gav ut boken Ers majestäts olyckliga Kurt år 2008 och kritikerna ansåg att linjen mellan fakta och fiktion var för tunn. Men boken blev en försäljningssuccé och de senare romanerna om rättsröta där fiktion och fakta blandas har inte mött samma motstånd.

– Vi pekar inte ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt och då kan man hitta på hur mycket man vill, säger Per E Samuelson om hur han resonerar kring att göra romanfigurer av verkliga människor.

”Upp till lyssnaren”

P3 Historia har också gett sig på att göra dramadokumentär, bland annat om just Karin Månsdotter. Programledaren Cecilia Düringer säger att man får ta sig större friheter när man gör underhållning.

– Historiker sysslar med historieskrivning. Vi på P3 historia, eller jag som är historielärare i grunden, vi sysslar med att försöka förmedla och berätta historia. Så länge vi berättar vår avsikt så kan vi leka med och berätta historien med glimten i ögat, säger hon och tillägger:

– Givetvis inte förfalska historien, men är jag tydlig med att jag antar eller gissar så är det upp till lyssnaren sen att förvalta det, säger hon.

Se Per E Samuelson, Lena Ebervall och Cecilia Düringer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.