Simon Spies var en dansk affärsman under 60-talet och 70-talet i Danmark, känd för sin populära resebyrå, sitt utsvävande leverne och för att han omgav sig med unga kvinnor.
1956 grundande han reseföretaget Spies Rejser som erbjöd charterresor till bland annat Mallorca. Bolaget kom med tiden att bli ett framgångsrikt reseimperium som fick många danskar att bege sig ut och resa.
Trots att Simon Spies liv präglades av flera skandaler, var han en folkkär och uppskattad person i Danmark. Han blev under sin livstid Danmarks rikaste man, och avled 1984.
Övergrepp och misshandel
I dokumentären “Spies og morgenbolledamerne” ger DR en ny bild av den folkkäre resekungen. I dokumentären anklagar flera av hans tidigare anställda Simon Spies för att ha sexuellt utnyttjat och misshandlat unga anställda.
Spies ska ha anställt unga kvinnor som var omyndiga och från socialt utsatta miljöer, och sedan utsatt flera av dem för sexuella övergrepp och våld.
I dokumentären berättar Anika Barkan, systern till en av Spies unga kvinnor, om hur systern anställdes av Spies när hon var 15 år gammal och jobbade för honom i tre års tid. I dokumentären försöker Annika Barkan få reda på vad som hände hennes syster, som senare i livet fastnade i missbruk och avled 25 år gammal, under åren hos Spies.
Väcker debatt
Dokumentären väcker stor debatt i Danmark och nu ifrågasätts resekungens ställning. Erland Groth, som är redaktör för “Spies og morgenbolledamerne” på DR, har arbetat flera år med dokumentären.
– Att han omgav sig med unga kvinnor var en del av hans marknadsföring. Det nya är att berätta historien ur kvinnornas perspektiv.
Dokumentärserien har fått stort genomslag och diskussionen om Spies fyller just nu löpsedlar, ledarsidor och sociala medier i landet. Flera perspektiv förs, fram enligt Erland Groth.
– Vissa frågar sig om man kan diskutera dåtiden med nutidens glasögon. De menar att man ska låta det vara och att allt det här med metoo är ett förfärligt sätt.
– Ett annat samtal handlar om hur kunde det ske, hur kunde den danska pressen inte vara kritisk, så en slags självrannsakan bland journalister, även inom DR.
Resebolaget Spies resor har avböjt att medverka i dokumentären, men svarar på kritiken i en kommentar till Kulturnyheterna:
“Vi tar starkt avstånd från umgänget med unga flickor som beskrivs i dokumentärserien. Det har ingenting gemensamt med Spies resors värderingar.”